Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. október 16., kedd

Izrael készen áll a választásokra


Keddre (október 16) virradó éjjel a Kneszet plénuma három olvasatban, 100 “mellett” szavazattal, ellenszavazat nélkül megszavazta a törvényt, amely önmagát feloszlatja. Ezzel minden akadály elhárult a soron következő általános választások elől, amelyet 2013. január 22-én, kedden tartanak.

Izrael Állam fennállása óta ez volt a 18. országgyűlés, amely 44 hónapig volt hivatalban, és ez idő alatt összesen 614 törvényjavaslatot szavazott meg, többet, mint bármely eddig hivatalban lévő Kneszet.
 
Az általános választásokra a törvény szerint legalább három hónappal a feloszlató törvény meghozatala után kerülhet sor.

A feloszlatás és a 19. Kneszet megválasztása eredetileg a 2013. év második felében lett volna aktuális, de Binjamin Netanjáhu miniszterelnök múlt héten bejelentette, hogy előrehozott választások megtartásáról határozott. A választások közel egy évvel történő előrehozását a miniszterelnök az ország és a régió megváltozott biztonsági helyzetével és a 2013. évi költségvetéssel kapcsolatos súlyos felelősséggel indokolta, amelyet csak egy stabil kormányzat vállalhat magára, és ehhez a választók bizalmát kívánja biztosítani.

Simon Peresz államelnök visszafogott beszéde után Binjamin Netanjáhu lépett a plénum elé. “Izrael népe kevesebb, mint 100 nap múlva határozni fog, hogy ki irányítja az országot olyan biztonsági kihívások közepette, amelyet Izrael Állama fennállása óta még nem került szembe, miközben egy olyan gazdasági válság folyik körülöttünk, amilyre az utóbbi nyolcvan év során nem volt példa” – mondta, majd összegezte kormánya legutóbbi négy évének eredményeit.

Saul Mofáz (Kadima), az ellenzék vezére szenvedélyes beszédében halomra döntötte a korábban szóló miniszterelnök érveit az eltelt négy év kormányzási eredményeiről. “Izrael népe ma fél, a kormányfő minden héten megereszt egy nyilatkozatot a soron következő háborúról. De mit tettél az egyenlő katonai szolgálatért? Mit tettél a palesztinokkal folyó megegyezésért? Ha – amit igazán nem kívánok – a jelenlegi kormány folytatja tevékenységét, fiaink és unokáink egy kétnemzetiségű államban találhatják magukat, amelyben zsidó kisebbség lesz. Izraelt így olyan állammá változtatod, mint amilyen Dél-Afrika volt a huszadik század végén!” – vetette fel aggodalmait Saul Mofáz. ◙

4 megjegyzés:

  1. Nagyon kell, hogy valaki a saját országát lejárassa egy mofáz kedvéért - akiről mindenki tudja, hogy a fenekét oda teszi, ahol kinéz valami előny?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bibi meg egy megjósolhatatlan következményű háborúba sodorja az országot !

      Törlés
  2. Na! Akkor most izrael "vezetés" nélkül maradt?
    Sebaj, a mindenkori magyar király izrael királya is.
    Bár jelenleg nincs magyar király, de itt nálunk a nép egyenrangú a királlyal, s e két egyenrangú fél fölött már csak a Szent Korona uralkodik, mint a Magyarok Istenének (nem JHVH!) megszemélyesítője.

    E népi hatalomnál fogva a magyar nép feloszlatja izrael terrorállamot, birtokát visszaveszi, s Urusolyma városáról (ma Jeruzsálemnek ejtik)annak országáról mint ősi magyar területről újra mi döntünk.

    Addig már csak egy nemzetgyűlést kell itt megvalósítanunk, tehát igazán mindegy, mit és kit választ a zsidó nép 100 nap múlva. ne feledkezzünk meg a decemberi napfordulóról, mint világkorszak-váltásról sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam nagyobb baromságot írni válaszul, de feladom, ebben te vagy a jobb.

      Törlés