Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. október 17., szerda

Seli Jechimovics: Mi az előrehozott választások célja?


Saul Mofáz ellenzéki vezér után Seli Jechimovics, az Ávodá (Munkapárt) főtitkára is „nekiment” Binjamin Netanjáhunak.

A tekintélyes hányadában baloldali egyetemi diákság előtt nagy tekintélynek örvendő szociáldemokrata politikusasszony egy kollégiumban tartott előadásában a következőket mondta: „Netanjáhu a jelen politikai felállásban nem tudta volna keresztülvinni az általa tervezett költségvetést. Azért volt szüksége a választások előrehozatalára, hogy a félelmetes megszorításokat tartalmazó költségvetési programját el tudja fogadtatni egy más összetételű Kneszettel”.

Jechimovics elmondta még hallgatóságának, hogy amennyiben a Likud nyeri a soron következő választásokat és Netanjáhu újra miniszterelnök lesz, ő és a Munkapárt kész lesz szövetségre más pártokkal akár kompromisszumok árán is, de a párt szociáldemokrata elveiből nem enged.

Az esetleges együttműködésről más pártokkal nem mondott közelebbit.

Az Ávodá, az állam-kikiáltó Ben Gurion-alapította Mápáj utódpártja mára másod-harmadrendű párttá vedlett, de a következő választásokon a Likud versenytársa, a Kádimá válságos súlyvesztése folytán szóhoz juthat.

Míg a Likud 27-29 mandátumra számíthat, az Ávodának a legoptimistább jelzések is csak 20-22 mandátumot jósolnak. A tőle balra álló, de ideológiailag nem idegen Merec párt 4-5 mandátumban reménykedhet. 

Az összeomlás szélén álló Kadima néhány képviselője is kopogtathat a Munkapárt ajtaján. Mindez azonban nem elégséges egy kormányképes koalíció alakítására. (A 120 tagú Kneszetben a legszűkebb koalícióhoz is 61 képviselő szükséges.)

Az arab pártok természetszerűleg a jóval kisebb zsidó nemzeti- és nulla vallási ideológiai töltettel bíró baloldallal tartanának, de az Ávodá aligha vállalhat koalíciós szövetséget a zömmel palesztin identitású izraeli-arab pártokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése