Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. október 9., kedd

Netanjáhu: előrehozott választások

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök kedden este 20 órára sajtóértekezletet hívott össze. Alig öt perces (!) expozéjában bejelentette szándékát, hogy a 2013. év októberében esedékes választásokat előrehozza. A miniszterelnök nem említett dátumot, csak "a jövő év kezdetét". A soron következő, 19. Kneszet megválasztására 2013. január 28-át vagy február 12-ét jelölik meg, mint legvalószínűbb dátumokat.

A választások előrehozásának indokaként a kormányfő "felelősségteljes költségvetés" széleskörű támogatásának a szükségességét jelölte meg.

Netanjáhu az elhatározás közléséig, 2012. október 9-ig heteken át megbeszéléseket folytatott koalíciós partnereivel. Megfigyelők szerint a megbeszélések homlokterében a 2013. év költségvetése állt, amelyben hosszas viták során sem sikerült a kormányfőnek dűlőre jutnia koalíciós partnereivel.

Netanjáhu megemlékezett az Izraelt érintő problémákról: a körzet drámai, és Izrael számára korántsem kedvező változásaitól, az európai gazdaságok súlyosbodó problémáiról, az ottani, tömegessé váló munkanélküliségről, miközben – szavai szerint – kormányának sikerült új munkahelyek tízezreit megteremtenie, és megőrizni az izraeli gazdaság stabilitását.

"Felősségteljes költségvetésre van szükség. Populisztikus döntések óriásira növelnék a büdzsé hiányát, amihez én semmi szín alatt nem járulok hozzá!" – jelentette ki Netanjáhu.

A baloldali ellenzék – a Munkapárt és az attól balra álló Merec párt – máris "kíméletlen megszorításokkal járó" költségvetést jósol, amelyet a Likud és koalíciós partnerei, úgymond, már az újonnan megválasztandó Netanjáhu-kormány működésénak másnapján rá akarnak kényszeríteni az ország népére.

"Évtizedek óta nem volt Izraelben ennyire stabil kormány, mint a mostani" – mondta.

Az utóbbi 40 évben csak egyetlen Kneszet töltötte ki teljes hivatali mandátumát: 1984 és 1988 között, amikor Simon Peresz és Jichak Samir felváltva   töltötték be a miniszterelnöki tisztet. 

2012. október 9-én este Izraelben megkezdődött a választási hadjárat. A Kneszet feloszlatása a jövő hét elején várható. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése