Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. október 20., szombat

Estelle nem kötött ki Gázában


Az Estelle nevű, svéd tulajdonú hajó, fedélzetén svéd, norvég, spanyol és görög parlamenti képviselőkkel és más palesztin-barát személyekkel, köztük Dror Feiler izraeli aktivistával és két további izraeli állampolgárral Gáza kikötőjében szándékozott kikötni a hajón lévő állítólagos humanitárius szállítmánnyal – hogy megtörje a Gázai-övezet tengeri zárlatát, amelyet Izrael vezetett be az évek óta folyó palesztin terrortevékenység miatt.

Az "Estelle" mintegy két hete szedte fel a horgonyt Nápoly kikötőjében. A hajót szombaton, október 20-án délelőtt, finn tudósítás szerint 50 kilométerre Gáza partjaitól az izraeli haditengerészet hajója feltartóztatta és a finn kapitányt felkérte, hogy változtasson irányt, és forduljon az izraeli Asdod kikötője felé. 

A kapitány és az utasok ezt megtagadták, mire a haditengerészet megkezdte az "Estelle" bevontatását az izraeli Asdod kikötőbe.

Sem a hajó személyzete, sem a tengerészek nem alkalmaztak erőszakot. 

A svéd tulajdonban lévő Estelle finn zászló alatt hajózott. A finn külügyminisztérium szombaton közölte, hogy Izraelből a hét elején közölték, hogy a hajót fel fogják tartóztatni. 

A hajó személyzetét és utasait a rendőrség kihallgatja, és a törvényes eljárást lefolytatja. A Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió szombat esti hírei szerint a külföldi résztvevőket mielőbb kiutasítják az országból.

A hajó utasai azt terjesztették a hírügynökségeknek, hogy humanitárius rakomány átadása végett akarnak kikötni Gázában: két olajfát, 41 tonna cementet, könyveket, játékokat és orvosi berendezéseket szállítanak. A hajó kivizsgálása után kiderült, hogy semmiféle rakomány nem volt a hajón. ◙

11 megjegyzés:

  1. ",,,,,Izrael eljuttatja a Gázai-övezetbe. "

    Tehát a szállítmány eléri célját !
    Akkor az a hajó szörnyű nagy veszélyt jelenthetett Izraelre......

    VálaszTörlés
  2. nyilván alapos átvizsgálásra kerül előbb a hajó, a rakomány és a hajón utazó személyek mindegyike a biztonsági intézkedések szabályai szerint, és jogosan, hisz folyamatos fenyegetettségben van az ország. Amikor pár napot ott töltöttem, mint keresztyén zarándok, csak az idő alatt is több tucat rakéta és a Libanonból elindított robotrepülő is veszélyeztette az ország biztonságát, hogy ne folytassam a felsorolást. Ha nem lenne veszélyhelyzet folyamatosan, akkor a blokádra sem lenne szükség. A blokádot nem így kellene feloldatni, hanem be kellene fejezni a rakétázást és meg kellene állapodni, együtt munkálkodni az országgal.
    A turizmust és fejlődést is visszafogja mindkét területen ez az áldatlan, békétlen, veszélyhelyzetet, és félelmet fenntartó, turistákat is elriasztó állapot.

    egy magyarországi olvasó Budapestről

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves budapesti olvasó!
      Köszönet tárgyilagos soraidért. Aki gondolkodik és nem az elvakult gyűlölet fűti, az az általad leírtakkal tisztában van. Névtelennek pedig nem érdemes válaszolni. Minden olyan cikkhez, aminek bármi köze is van az arabokhoz, elsőnek szól hozzá az itt is megnyílvánuló - enyhe kifejezéssel élve - ellenszenvvel. Az ő véleményét semmi nem tudja befolyásolni, a tények legkevésbé.
      Mirjam

      Törlés
    2. Na, megint a tényekről nem esett szó....

      Törlés
  3. Az izraeli terrorállam nemzetközi vizeken megtámadott és elfoglalt egy európai zászló alatt hajózó szkúnert, amely az apartheid izrael által jogellenesen blokád alatt tartott szuverén Gázába igyekezett. A nemzetközi jog alapján izraelt a demokrácia képviselőinek meg kellene támadni, a földel egyenlővé tenni, atomfegyvereit felszámolni -mert azzal akár világháborút robbanthat ki-, olaját és gázkészleteit elvenni, ahogyan azt más, nem túl távoli országokkal tették ők maguk is korábban. Vezetőit -kik egyebek mellett fajgyűlölők, nem jobbak a fasisztáknál- pedig robotrepülőkről likvidálni illene, csak hogy a mai trendhez igazodjunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ezt nem fogják megtenni, mert pár ezer zsidó ráerőlteti az akaratát 7 milliárd emberre. De talán majd most, hogy te megírod az igazságot így majd ráébrednek az emberek. Vagy mégsem úgy van ahogy te látod ?

      Törlés
    2. Valóban van egy feje tetejére állított valóság értelmezés, melynek kedvelt (kissé elcsépelt) szófordulatait Huligán úr is előszeretettel használja. A valóság azonban az, hogy a blokád nem ütközik a nemzetközi jog előírásaival. A Mavi Marmarás incidens után a Palmer jelentés, ugyan eltúlzottnak ítélte az eljárást, ugyanakkor "legitim biztonsági intézkedésnek" nevezte, melyet az ENSZ is elfogadott. Az apartheid vádja is megkérdőjelezhető. Ehhez érdemes utána nézni, hogy az izraeliek (jogosan elvárható) biztonsága szempontjából a biztonsági kerítésen kívül milyen egyéb alternatívák jöhettek volna szóba. Ez közülük a leghumánusabb. Furcsa az a nemzetközi jogértelmezés is, mely a demokrácia nevében földdel egyenlővé tesz egy legitim országot. Egyébként meg valószínűleg kár itt. Atom? Még 73-ban sem vetették be, pedig akkor eléggé nagy bajban voltak, és valószínű addigra volt atomjuk.
      A fenti további vádak megfogalmazásakor miért nem lehet megérteni, hogy a felheccelt "palesztin" nép igazi ellensége nem a zsidó állam, hanem a palesztinok vezetői és a környező arabság, akinek elemi érdeke a menekültkérdés elódázása, a palesztinok nyomorú sorsának a fenntartása. De azt hiszem talán, hogy ezt, az soha sem fogja belátni aki az antiszemitizmus évezredes tradícióját örömmel ápolhatja a fiatal zsidó! állam gyűlöletével.
      Halu

      Törlés
  4. Legkevésbé sem kedves hülye urak!

    Betegségük okádmányait ne az én hírlevelemre hányják – próbálják magukban tartani.

    A szerkesztő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek a szerkesztő úrral. De sajnos mióta a jobbik fertőzi Magyarországot, azóta sokat csökkent a színvonal. Parlamenti háttértámogatást kapott az a kissebség, akiket eddíg csak kocsmai szinten lehettek valakik.

      Törlés
  5. Kedves László!
    Köszönöm a híradásaidat. Nagyon értékesek számomra a tárgyilagos cikkeid.
    További sok sikert!
    Halu

    VálaszTörlés