Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. október 15., hétfő

Búcsút mond a Likud szociális lelkiismerete


Mose Kahalon, a Netanjáhu-kormány távközlési- és szociális ügyi minisztere vasárnap váratlanul bejelentette, hogy beszünteti politikai tevékenységét, és nem indul a Likud párt belső „primaries” jelölőválasztásán, amely a három hónap múlva esedékes általános választások előtt lesz megtartva.

A politikus nem indokolta döntését, csak azt tette hozzá, hogy két éves szünetet kíván tartani politikai aktivitásában.

Mose Kahalon (52) szegény sorsú, hétgyerekes, Líbiából bevándorolt zsidó családban született. A Netanjáhu-kormány mindösszesen két „keleti” miniszteréből az egyik. (A másik a tuniszi származású Szilvan Salom.)

Kahalon 2003 óta Kneszet-képviselő, és a Likud pártban politizál. Szereplésének kezdete óta behatóan foglalkozik Izrael társadalmának szociális kérdéseivel, a „leszakadtak” súlyosbodó problémáival. Sokan, főként a Likud fő szavazóbázisát képező „keleti”, afroázsiai eredetű zsidók, akiknek nagy százaléka küzd a mindennapi megélhetésért, a polgári-liberális Likud párt „szociális lelkiismeretének" tekintik őt. 

Személyének szavazati súlya ezért óriási. Kiválása a párt politikai vezetéséből jelentősen csökkentheti a Likud pártra, illetve Netanjáhura leadott szavazatok számát.

Nem csoda, hogy az öntudatos, politikus társaival szemben gyakran sértően szókimondó Netanjáhu szinte kérlelte Kahalont, hogy gondolja meg döntését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése