Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. március 28., csütörtök

Békülés nem kevés hibával


Hatodik napja, hogy Erdoğan török miniszterelnök a török sajtó és a közvélemény jórészének kíséretével győzelmi trófeaként hordozza  körül Netanjáhu valószínűleg amerikai késztetéssel kimondott sajnálkozását a provokációs céllal küldött Mavi Marmara-féle flotta kilenc halálos áldozata felett.


A különféle indokokból kifejezett gesztust majdhogynem katonai győzelemként hirdetik nem csak a török lapok és elektronikus hírközlő eszközök, de hirdetőoszlopok és óriás molinók is, Erdoğan daliás képével.


Törökország a gesztust Izrael gyengeségének fogja fel, és keleti kereskedő módjára egyre feljebb srófolja a beígért normalizáció árát. Immár egymillió dollárt követel minden elhalálozott Mavi Marmara-terrorista családja számára. Izrael százezret ajánlott fel. 

Ám ezen lezseren túllépve a Gázai övezet blokádjának feloldását, mi több, magának a palesztin konfliktusnak a rendezését is feltételül követeli. Annak a konfliktusnak a rendezését – teljes területi lemondásokkal Izrael részéről, bizonyára néhány millió palesztin menekült betelepítésével is – amit 65 éve az összes baráti hatalom nem volt képes megvalósítani, és az összes ellenséges hatalom nem volt képes kikényszeríteni.


Az izraeli jobboldal – Netanjáhu saját pártja, a Likud több képviselője, és a vele választási egyezségben lévő Jiszráél Béjténu vezetője, Avigdor Lieberman súlyos taktikai hibának nevezte.


Legutóbb Naftali Bennett (Hábájit hájehudi) gazdaság- és kereskedelemügyi miniszter ítélte el Netanjáhu gesztusát, mondván, hogy a bocsánatkérés óta Erdoğan egyebet sem tesz, mint meggyőzi Izraelt ebbeli tévedéséről. “A legközelebbi hasonló provokáció a legutóbbinál sokkal súlyosabb következményekkel fog járni a provokátor számára” – nyilatkozott.


A héten Obama elnök is felkérte Erdoğant, hogy fogjon vissza a harci hévből és felkérte a török kormányt, hogy a Gázai-övezetnek szánt támogatást a diplomácia konvencionális módján fejezze ki. Az Egyesült Államok kormánya azt is a török kormány figyelmébe ajánlotta, hogy a Hamasz szervezetet és kormányzatát terrorista testületnek tekinti. 

2 megjegyzés:

  1. Egyre lennák roppant kíváncsi! Mondjuk megkapják azt a kialkudott egy millát a hozzátartozók. De he megkérnék őket, hogy adják ugyan már oda a "sokat szenvedett palesztin testvéreknek" hány lenne erre hajlandó? Ez cirka olyan mint az öngyilkos merénylők. Ha fűbe harap és sikerül az akció szentté avatják és a hátramaradtak már kapják is a paradicsomi kiutalást dollárszámla formájában(ennyit érne egy ember élete? Na ja arabéknálmás az értéktélet(

    VálaszTörlés
  2. Érdekes,ezt az USA figyelmeztetést sehol sem közölte a MÉDIA.
    De azt igen,hogy a Törökbasa gázába látogat.
    Vajon kért erre engedélyt az Izraeli szervektől?
    Vagy áttöri a blokádot,és behajózik?
    Jó lenne,ha a Török gyarmatosítók megértenék,hogy 1918-óta,már nem az ő területük Izrael,a Gázai terror-övezet és Juda-Shomron(Ciszjordánia) sem!

    VálaszTörlés