Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. március 24., vasárnap

Netanjáhu-Erdogan telefon • Megbékélés útban? • Erdogan Gázába készül • Peresz-interjú a török tévében

Binjamin Netanjáhu izraeli és Recep Tayyip Erdoğan török kormányfő pénteken telefononbeszélgetést folytattak egymással. Netanjáhu sajnálatát fejezte ki avagy bocsánatot kért török kollégájától (az angol nyelvű bulletin szerint "expressed apology") a 2010. május 31-én a gázai blokádot megtörni igyekvő "Mavi Marmara" hajó által vezetett iszlamista török flotta és az izraeli kommandósok között lejátszódott konfrontáció miatt, amelynek során a török önkéntesek közül kilenc életét vesztette.

A telefonbeszélgetésre Barack Obama és John Kerry izraeli látogatása alatt került sor, kettejük kifejezett kezdeményezésére. 

Netanjáhu gesztusát, amelyet a török fél már régóta követel Izraeltől, Avigdor Lieberman dezignált külügyminiszter súlyos taktikai hibának minősítette, míg Netanjáhu a két ország között elterülő Szíria mindkettő számára súlyos biztonsági kockázatait jelölte meg, mint a török követelés teljesítésének fő okát.

A beszélgetés során a két miniszterelnök megállapodott a korábban visszahívott nagykövetek visszaküldéséről és az Izraeli Hadsereg egyes tisztjei török bíróság elé állítása követelésének a megszüntetéséről. A Mavi Marmara hajó fedélzetén életét vesztett kilenc török személy családjának izraeli részről történő kárpótlásáról is tárgyalni fognak. 

A török fél a teljes normalizáció további feltételeként a Gázai-övezet zárlatának a feloldását is követeli, amely a viszony rendezését illuzórikussá teszi: ha ugyanis Izrael feloldja a gázai kikötő és repülőtér zárlatát, a Hamasz-kormány akár tömegpusztító fegyvereket is behozhat. 

Törökország beavatkozása az izraeli-palesztin viszályba a nemzetközi jog alapján nem indokolható, miután határaitól mintegy 1000 kilométerre fekvő régióról van szó, ahol a török állam védelmére szoruló alattvalók nem élnek. 

A gázai Hamasz-kormányzat az izraeli lépést saját győzelmeként értékelte és bejelentette: Erdogan április közepén a Gázai-övezetbe látogat. 

Simon Peresz, Izrael államelnöke vasárnap interjút adott a CNN Turk televíziós hálózatnak és a Hurriyet lapnak. Az interjú elején ezt mondta: "Ezer okot tudnék mondani arra, hogy miért kell Törökországnak és Izraelnek barátságban élnie. És egyetlen egy okot sem tudok mondani arra, hogy miért ne..." 

1 megjegyzés:

  1. Bocsánatot a Török basának kellett volna kérnie.Hiszen ők támadták meg Izraelt a fegyverszállító hajóhaddal!Még akkor is így van,ha nem Török zászló alatt hajóztak álcázásul,mert papíron eladták a hajókat.Majd később visszavették.
    De mindegy. Sokkal fontosabb kérdés Szíria sorsa,és az Iráni atombomba fenyegetés elleni közös fellépés.Még ezen az áron is.
    Jó lenne a gázai terror területet leválasztani az autonómiáról,és külön tárgyalni velük.Ténylegesen úgyis ez a helyzet 2007 óta.

    VálaszTörlés