Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. március 11., hétfő

Netanjáhu kiegyezett Lapiddal: csak 20 miniszter és 8 helyettes lesz a következő kormányban • Zúgolódnak a Likud-képviselők

Balról jobbra: LAPID, NETANJÁHU, LIEBERMAN, BENNETT

A legutóbbi sajtójelentések szerint hétfő délután, egy négyórás, kimerítő tárgyalás végén megegyezésre jutott a koalíciós tárgyalások négy fő partnere: Binjamin Netanjáhu miniszterelnök (Likud párt), Avigdor Lieberman jelenlegi külügyminiszter (Jiszráél Béjténu párt), Jair Lapid (Jés Atid párt), és Naftali Bennett (Zsidó otthon párt) néhány elvi kérdésről.

Eszerint a Likud-Jiszráél Béjténu elfogadta a Jés Atid egyik központi követelését az állami közigazgatás jelentős karcsúsításáról. A következő kormányban a miniszterelnökön kívül csak 20 miniszter és 8 miniszterhelyettes lesz, szemben a jelenlegi 29 miniszterrel és 7 miniszterhelyettessel. (A közelmúltban 30 volt a miniszterek és 9 a helyettesek száma.)

Az egyezmény elfogadása feltételeként a Likud-Béjténu kikötötte, hogy a miniszterek többségét ők fogják adni.

Jair Lapid beleegyezett abba, hogy Lieberman megtartsa jelenlegi külügyminiszteri státuszát, amennyiben az ügyében folyó bírósági eljárás, és az áprilisban aktuális ítélet ezt lehetővé teszi. Ebben az esetben vele együtt 21 miniszter lesz.

A megállapodás után is maradtak tisztázandó kérdések, sőt, jelentős feszültségek is keletkeztek. 

A megoldandó problémák egyike a közoktatási miniszteri pozíció betöltése, amelyet a Jés Atid (Jair Lapid) akart magának. Netanjáhu azonban a jelek szerint ragaszkodik hozzá, hogy azt továbbra is a Likudhoz tartozó Gideon Száár töltse be, attól tartva, hogy amennyiben az a világi-ateista Jés Atid irányítása alá kerülne, a milliós ultraortodox közösség igen nagy ellenállásával találná szembe magát. Az izraeli diákok kiemelkedő sikere nemzetközi megmérettetéseken   Netanjáhu szerint amúgy is indokolja a jelenlegi vezetés változatlanul hagyását.

Hétfőn este bizonyosnak tűnt, hogy Jair Lapid pénzügyminiszter lesz, míg Naftali Bennett a Munka- Kereskedelem- és Iparügyi tárcát kapja meg.

A miniszteri állások várható eloszlása elégedetlenséget kelt a Likud belső rangsorában előkelő helyeket elfoglaló, vagyis miniszteri állás-várományos képviselők körében, akiknek a helyét alighanem Lapidék (Jés Atid), illetve Bennették (Hábájit Hájehudi) jelöltjei fogják megkapni.

Néhányuk, mint Miri Regev, Danny Danon és Cipi Hotovely kilátásba helyezték, hogy mellőzésük esetén bojkottálni fogják a 33. kormány felesketési ceremóniáját a Kneszetben. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése