Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. március 5., kedd

Koalíciós tárgyalások az idő szorításában


Az utóbbi napok újság-címoldalain ismét a Jair Lapid – Naftali Bennett páros képe a sztár. A hangsúlyosan világi  szemléletű újságíró és a horgolt kipát viselő technokrata fotói, akik a választók kegyéből hirtelen belecsöppentek a “nagypolitikába”. 

A két pártvezér – a Jés Atid, illetve Hábájit hájehudi élén – véd- és dacszövetségben kényszerítik rá akaratukat, világnézetüket, állam-átalakító terveiket a közismerten erős akaratú, némelyek szerint ego-mániás, az ellentmondásokat nehezen tűrő Binjámin Netanjáhura.

A miniszterelnök szombaton este két heti pótidőt kapott az államelnöktől a kormánykoalíció kialakítására. Ebből mára egy hét és néhány nap maradt. Az idő rövidségének a kényszere olyan választások elé állítják “Bibi” Netanjáhut, amelyekkel eddigi pályafutása során még nem adódott alkalma szembenézni.


Az egyik héber napilapban megjelent karikatúrán Simon Peresz mint szigorú tanár jelenik meg a fekete tábla előtt. A táblára felírt egyenletek előtt tehetetlenül feszeng a diákként ábrázolt Binjamin Netanjáhu, aki láthatóan kínlódik a bonyolult feladat megoldásával.

A legutóbbi órákig úgy tűnik, hogy Netanjáhu elfogadta a Likud-Béjténu – Jés Atid – Hábájit hájehudi koalíciót, amelyben Cipi Livni Hátnuá nevű pártja is partner, lévén vele a koalíciós egyezség már létrejött. 

A Likud-Jiszráél Béjténu közös lista 31 mandátuma a Jés Atid 19, a Hábájit hájehudi 12 és a Hátnuá 6 mandátumával összesen 68 mandátumra támaszkodó kormánykoalíciót jelent, amelyhez a Saul Mofáz vezette Kadima is csatlakozna a maga 2 mandátumával, ami a 120 tagú Kneszetben 70 mandátumos többséget jelentene.

Ha a formációt a napokban szentesítik, az állam történelmében egyedülálló szituáció lesz: egy kormány –  ultraortodox pártok nélkül. Netanjáhu állítólag már kifejezte sajnálkozását a SASZ és a Jáhádut HáTorá pártok vezetői előtt. Azok máris “minden eddiginél kíméletlenebb” ellenzéket helyeztek kilátásba.

Seli Jechimovics, az Ávodá főtitkára változatlanul visszautasítja a Netanjáhu-kormányban való részvételt és ellenzékben kíván maradni. 

A “Jediot Ahronot” szerint a két “királyválasztó” már a követelendő minisztériumokat is megnevezte. Ezek szerint a Jés Atid a közoktatási-, a belügy-, a népjóléti tárcákat, valamint pénzügyi és törvényhozási államtitkárságokat nevezte meg, míg a Hábájit hájehudi az ipar- és kereskedelemügyi-, az építkezési-, a vallásügyi- és egy további tárcát, esetleg a kultúra- és sport-minisztériumot.

Jair Lapid további feltétele az államigazgatás "karcsúsítása": legfeljebb 24 minisztérium az eddigi 30 helyett.
A koalíciós megbeszélések alakulása óráról órára hozhat változásokat és meglepetéseket, amelyekről időben beszámolunk.

2 megjegyzés:

  1. Bibi soha életében nem volt a CAHAL elit alakulatainak a sorában. Nem tévesztendő össze a testvérével Jonathan natanjahuval aki hősi halált hal az entebéi tuszmentő akció során. Bibi volt katona de nem kommandós.

    VálaszTörlés
  2. Igaz, köszönöm, javítottam.

    Halmos

    VálaszTörlés