Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. március 10., vasárnap

Feszültség a Golán-határon • Európai zsoldosok az iszlamista felkelők soraiban

Miután szombaton fogvatartóik szabadon bocsátották a Fülöp-szigeti ENSZ-katonákat, akik a Golán-fennsík demilitarizált zónájában garantálták (volna) az 1974-ben Izrael és Szíria között létrejött tűzszünetet, az izraeli határtól néhány méteres távolságban immár az Asszad-rendszer ellen küzdő felkelők fegyveresei vették át a terepet. Az ENSZ-békefenntartók Jordániába távoztak.

A súlyos probléma abban áll, hogy az új szomszédok nem csak az Asszad-rendszer ellen fordítják a fegyvereiket, hanem Izrael ellen is.

Egy video-felvételen magyarázattal is szolgálnak: "Asszad eladta a cionistáknak Golán szent földjét. Asszadék 1974 óta egy puskagolyót sem lőttek ki az ellenség felé. Mi majd bepótoljuk" – hangzik az üzenet.

Izraeli biztonsági szakértők lehetségesnek tartják, hogy az Al Kaidához tartozó, vagy azzal lazább kapcsolatban álló fegyveresek lettek úrrá a határ túlsó, szíriai oldalán, ahol, mint írtuk, a legutóbbi időkig demilitarizált övezet volt – és csend.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg elővigyázatossági lépéseket foganatosított, és korlátozott csapaterősítéseket irányított a Golán fennsík Szíriával határos régiójába. 
*
La Libre Belgique belgiumi újság tudósítása szerint mintegy 70 európai zsoldos vagy önkéntes is harcol a felkelők oldalán. Az Európai Közösség hírügynöksége közölte: sok európai fiatal – vélhetően muzulmán bevándorlók, illetve ezek fiai –, akiket az Al-Kaidával kapcsolatban álló szervezetek toboroznak, a szíriai ellenzék oldalán harcolnak. Visszatérésükkor biztonsági kockázatot jelenthetnek Európa számára. ◙

2 megjegyzés:

  1. Miért, izrael, vagy a jenkik oldalán harcolni bűntelenné tesz?
    Nehogy már a zsidók megmondják, mit tehetnek más emberek, máshol a világban. Előbb azon a területen kellene szétnézniük, amit most bitorolnak, s elmélkedni saját gazságaikon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te terrorista tömeggyilkosok támogatója vagy!
      Mert aki ezeket védi, az maga is leendő terrorista!

      Törlés