Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2013. március 12., kedd

Fatális baleset a Légierőnél

COBRA TIPUSÚ HARCI HELIKOPTER

Keddre (március 12) virradó éjjel 1 óra körül, egy éjszakai rutingyakorlat közben a Légierő két Cobra tipusú helikoptere összeütközött és lezuhant.

A balesetben a két jármű pilótája, Noam Ron 49 éves tartalékos alezredes és Erez Flekser 31 éves tartalékos őrnagy életét vesztette.

A szerencsétlenség bekövetkezte előtt az egyik pilóta "hat perc múlva leszállás" üzenetet küldött rádióján, majd a két helikopter eltünt a radarok képernyőiről. A katasztrófát technikai hibának tulajdonítják, minthogy mindkét pilóta magasan képzett tiszt volt.

A szerencsétlenség Gedéra várostól délre, Revadim kibuc térségében történt. A helikopterek roncsait csak szerdán, a reggeli órákban sikerült összegyűjteni.

Amir Esel tábornok, a Légierő parancsnoka bizottságot nevezett ki a baleset körülményeinek a kivizsgálására. ◙

2 megjegyzés:

  1. Sajnos nem ez az első ilyen baleset. Valamikor a nyolcvanas évek végin is történt hasonló. Afula környékén két csapatszállító helikopter ütközött össze és sajnos sokkal több volt az áldozat. Akkor a viszgálat megállapította, hogy a pilóták figyelmen kívűl hagyták a földi irányítás figyelmeztetését, hogy vészesen közel repülnek egymáshoz. Ez okozta a katasztrófát. Ez az eset is hasonló okokból következhetett be. Sajnos(tapasztalatból mondom) gyakori, hogy a pilóták néha vakolnak az az nem kapcsolják be a földi irányítást csak az ellenörző kódokat szokták bemondani és ha figyelmeztetik őket hogy nem a meghatározott magasságban és irányban repül későn, vagy egyáltalán nem reagálnak.

    VálaszTörlés
  2. Valami nem egészen világos. A Maariv internettes oldalán nem összeütközésről ir, hanem technikai hibákat valószínűsit. Állítólag a helikopter rotorja volt meghíbásodva ez okozta a balesetet. Másik verzió szerint délről volt visszauton és az utolsó kontrol bejelentkezés során azt mondta az egyik pilóta hat perc mulva leszálunk.Kevés volt már az üzemanyag ezért nem volt relativ nagy tűz a roncsok körül. Ezután eltünt a földi irányítás követőmonitorjának képernyőjéről és megszakadt minden kapcsolat.

    VálaszTörlés