Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. augusztus 15., péntek

Gáza: küszöbön áll az időleges fegyvernyugvás

Mind a Hamasz, mind az Iszlám Dzsihád szóvivői úgy nyilatkoznak, hogy a legutóbbi konfliktus a vége felé közeledik, és a Kairóban folyó közvetett tárgyalások résztvevői közel állnak egy hosszabb fegyvernyugvásról szóló egyezmény aláírásához.

A megbeszélések – tekintettel a muzulmán pénteki és a zsidó szombati pihenőnapra – vasárnap reggel, esetleg szombaton este folytatódnak. A csütörtökre virradó éjfélkor érvénybe lépett ötnapos ideiglenes tűzszünet a hétfőről keddre virradó éjfélkor jár le, a feleknek addig kell megállapodásra jutniuk. 

A gázai fél valószínűleg elérte az egyiptomi és az izraeli átjárók teljes megnyitását áruk és személyek számára (Izrael a harcok alatt is átengedett minden humanitárius szállítmányt), anélkül azonban, hogy Izrael engedményeket tenne a gázai tengeri kikötő és a Rafiah közelében lévő repülőtér újbóli megnyitására. 

Ugyanakkor a Gázai-övezet demilitarizálására sem kerül sor, vagyis a terrorszervezetek fegyvertárában továbbra is megmarad mintegy 3000 rakéta és aknagránát.

Izrael messzemenően érdekelt a nem általa kezdeményezett ellenségeskedés beszüntetésében, amelynek során 64 katona és 3 civil vesztette életét, az államgazdaságot pedig milliárdos károk érték, ha garanciát kapna az ország polgárait fenyegető terror leállítására. 

5 megjegyzés:

  1. Egy blokád,kiéheztetés, az élet lehetetlenítése az bizony baráti cselekedet !

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt Halmos László!
    Tudom, hogy demokrácia és szólásszabadság van, de mindennek van határa . A mennyiben továbbra is megengeded, hogy ilyenek folyamatosan provokatív becszolásokkal bemocskolják az oldalt, én és barátaim, valamint ismerőseim mellőzni fogjuk a blogodat. Mi innen informálódunk, de nincs szükségünk gusztustalan, tudatlan, agymosót nácik mocskolódására. Van elég probléma és ez a valaki annyira primitív, folyamatosan ugyan azt a szöveget szajkózza, hogy már unalmas, felháborító.

    Tisztelettel egy olvasod és baráti kőre.

    VálaszTörlés
  3. De ennek a házi beirogatónak pont ez a célja ! Már amúgy is hitelét vesztette, múltkor is lebukott hogy hazudott. Az ilyeneket figyelmen kívül kell hagyni, különben csak röhög a markába. Aztán majd keres magának egy másik alagut feljáratot máshova.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Már amúgy is hitelét vesztette." --- Miért? Volt neki?

      Törlés
  4. Ugyan már! Én jókat szórakozom azon, ahogy ez a töketlen fotelnáci görcsöl itt, és a napot is lehazudná az égről, csak hogy Izraelre köpködhessen. Szánalmas. Ez a blog viszont egy hiteles hírforrás, amit szívesen olvasok, ő pedig csak kapálózzon nyugodtan. :-)

    VálaszTörlés