Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. július 13., hétfő

A huszonnegyedik órában: megegyezés előtt a "hatok" és Irán ♦ Izrael nem kap valósidejű tájékoztatást ♦ Netanjáhu: nem egyezünk bele

DZSAVAD ZARIF IRÁNI KÜLÜGYMINISZTER. NYEREGBEN?

A Bécsben, az iráni atomprogramról tárgyaló hat állam és Irán egyaránt olyan jelentéseket küldenek a sajtónak, hogy a megegyezés aláírása még hétfőn, július 13-án megtörténik.

Izrael kifogásolja, hogy, bár érintett a megegyezés részleteiben mint Irán által létében fenyegetett állam, nem kap valós idejű tájékoztatást a tárgyalások menetéről.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen kijelentette: Izrael nem fogadja el a küszöbön álló megegyezést, amelyet történelmi tévedésnek nevezett, mondván, hogy Irán azokat a nemzeteket is fenyegeti, amelyekkel éppen tárgyalásokat folytat.

A kormányfő Irán legfelsőbb vezetője, Hamenai szavait idézte, melyek szerint "folytatni kell a harcot az Egyesült Államok ellen, függetlenül a megbeszélésektől". Rohani, Irán elnöke amerikai és izraeli zászlókat égető tömegek előtt szónokol, miközben feltüzelt hívei kórusban ordibálják: "Halál Amerikára! Halál Izraelre!" 

Netanjáhu kifogásolta, hogy a "hatok" olyan, az iráni nukleáris programot korlátozó kérdésekben is visszakoztak, amelyeket az áprilisban véget ért előkészítő megbeszéléseken már elfogadtak. ◙

FORRÁS: A KOL JISZRÁÉL, AZ IZRAELI RÁDIÓ HÍREI ÉS HÍRPORTÁLJA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése