Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. július 9., csütörtök

Véletlen egybeesés? Rendszerleállások a New York-i értéktőzsdén és a United Airlines légitársaságnál ♦ Rakétaelhárító rendszer működését zavarták meg kiber-terroristák ♦ Kibernetika: a 21. század legfontosabb fegyverneme

Az amerikai United Airlines gépei szerdán, július 8-án reggel több, mint egy órán át nem tudtak felszállni, mert az óriásvállalat számítógépes rendszerei hirtelen leálltak.

A probléma világszerte több ezer járatot érintett. A rendszer ugyan még szerda délelőtt helyreállt, az egyórás leállás azonban további fennakadásokat okozott a nemzetközi légiközlekedésben.

Leállt a tőzsde

Alig néhány órával később, keleti parti idő szerint 11:32-kor a New York-i értéktőzsde belső technikai problémára hivatkozva felfüggesztette a kereskedést. A leállás más tőzsdéken nem befolyásolta a New York-i tőzsdén jegyzett részvények forgalmát.

A The Wall Street Journal üzleti lap hírportálja is leállt szerdán. Az internetes honlapot hamar sikerült újraindítaniuk.

A CNN hírtelevízió szerint a tőzsde vezetése előre jelezte a brókereknek, hogy kétszáz részvénnyel technikai okokból átmenetileg nem üzletelhetnak.

Az NBC hírtelevízió washingtoni kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy a két rendszerhiba között nincs okozati összefüggés.

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma közölte: "egyelőre nem található olyan bizonyíték, hogy külső kibertámadás okozta a problémákat".

Spiegel: Hekkerek vették át az irányítást egy német Patriot rakéta felett

A német lap internetes portálja úgy értesült, hogy hekkerek – számítógépes rendszerekbe illetéktelenül behatoló, a komputeres technikában magasan képzett emberek – rövid időre átvették az irányítást egy Patriot légvédelmi rakétaüteg felett, amelyet a német Bundeswehr hadsereg a török-szír határra telepített.

A hekkertámadás következtében a fegyverrendszer átmenetileg "megmagyarázhatatlan műveleteket" hajtott végre. Egyelőre nem tudható, vajon az ellenrakéta-rendszer csak megtagadta az engedelmességet kezelője utasításainak, vagy egyenesen saját indítóállomására állította be a rakétákat. A tettesek kilétéről semmi hír.

A rakétaelhárító ellenrakéta-rendszer komputeres vezérlése (a program, azaz a szoftver) az Egyesült Államokban készül, a beépített áramkörök (a hardver) jórésze azonban egy meg nem nevezett ázsiai országban. 
A legfontosabb fegyvernem

A kibernetikai hadviselés, a stratégiai fontosságú számítógépes rendszerekbe kívülről történő, szabotázs-szándékú beavatkozás gyakorlata, illetve a hatékony védelem ellene a 21. században éppen olyan fegyvernem, mint a haditengerészet, a tűzérség vagy a légierő – ha nem fontosabb azoknál, miután ma minden katonai egységet, bankot, minisztériumot, légitársaságot – és még sorolhatnánk – komputeres rendszerek irányítanak és adminisztrálnak.

Izrael kibernetikai elhárítása az egyik legfejlettebb, ha nem a legfejlettebb a Földkerekségen.

Az iráni urándúsító centrifugákat néhány évvel ezelőtt rejtélyes komputeres virus bénította meg. A később Stuxnet néven azonosított számítógépes kártevőt valószínűleg Izraelben fejlesztették ki, és két évvel vetette vissza az iráni atomprogramot.
Chris Roberts, az amerikai One World Labs biztonságtechnikai szakértője azt állítja, hogy egy laptop géppel többször is behatolt különböző utasszállító repülőgépek informatikai rendszerébe a fedélzeti szórakoztató elektronikai rendszeren, a székekbe szerelt csatlakozókon keresztül. Állítólag még a gép motorjának a fordulatszámát vezérlő rendszerébe is be tudott volna hatolni – mindezt azért, hogy kipuhatolja az utasgépek komputeres rendszereinek a sebezhetőségét. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése