Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. július 14., kedd

Létrejött a megállapodás a "hatok" és Irán között ♦ Véglegesítése a Kongresszus, illetve Irán fő vezetője jóváhagyása után ♦ Netanjáhu: Izraelt ez nem kötelezi

Bécsben kedden délelőtt két éves diplomáciai kötélhúzás után befejeződött az iráni atomprogram technikai részleteit, így az urándúsító centrifugák engedélyezett műszaki paramétereit, a korlátozások nemzetközi ellenőrzését, valamint az Iránt sújtó nemzetközi embargó feloldását részletező átfogó megállapodás az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja: az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy Britannia, Franciaország, valamint Németország, illetve az Iráni Iszlám Köztársaság között.

A részleteket egy Közös Átfogó Akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action) elnevezésű 109 oldalas dokumentumban rögzítették.

Jelentések szerint a nemzetközi ellenőrzés joga és lehetősége egy évtizedes időtartamra valamennyi iráni nukleáris létesítményre vonatkozik, beleértve a katonai létesítményeket is.

Utóbbiakat Teheránban cáfolták. 

A megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsának is meg kell szavazni: ezután kerülhet sor a végső ratifikálásra.

Az egyezményt jóvá kell hagynia az Egyesült Államok kongresszusának egyfelől, illetve Irán legfelső vezetőjének, Ali Hamenei ajatollának másfelől.
Binjamin Netanjáhu miniszterelnök az Izrael biztonságát súlyosan kockáztató egyezmény elleni utolsó védvonalat a Kongresszusban látja, amely megakadályozhatja annak végső szentesítését. Netanjáhu röviddel a hír megérkezése után kijelentette: Izraelt ez az egyezmény nem kötelezi semmire. 

Az Egyesült Államok törvényhozása egyelőre nem ismeri az egyezmény részleteit, így nem világos, hogy ellenezni, vagy támogatni fogja azt.

A Kongresszus tagjainak 60 napja van az egyezmény részletekbe menő tanulmányozására, mielőtt szavaznak annak elfogadásáról vagy elutasításáról az Egyesült Államok részéről.

„Az ördög a részletekben bújik meg” – idézte a közkeletű mondást Ben Cardin demokrata szenátor. A zsidó Cardin szenátor ahhoz az Izrael-barát demokrata csoporthoz tartozik, amelynek elég súlya lehet ahhoz, hogy kétharmados többséget szerezzen a Kongresszusban az egyezmény ellen, amely felülírhatja Obama elnök valószínű vétóját. ◙

1 megjegyzés:

  1. Azért jobb megegyezéssel mint anélkül !
    Háborús feszültség csak a héjáknak meg a tábornokoknak jó !

    VálaszTörlés