Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. július 15., szerda

Az iráni nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzése: teljesen illuzórikus ♦ Új helyzet: mit tehet Izrael?

Nukleáris létesítmények – Fordo, Párcsin, Busher, Natanz, Arak – nemzetközi ellenőrzése? Egy több, mint másfélmillió (pontosan 1 648 195) km²-es, közel 80 milliós népességű, klerikális-totalitárius diktatúrában? Teljesen illuzórikus.

Teheránban népünnepélyek, tánc, autóduda-koncert… Tel Avivban? Forró nyári hétköznap.

Izraelben mindenki, aki érti a héber nyelvet, minden kerek órában hallgatja a rádió híreit. Reset BÉT, vagy Gáléj Cáhál ("A Hadsereg hullámhossza"). Az autóbuszokban, az iránytaxikban kinyitják rádiót. Elnémulnak a mobiltelefonok, minden utas odafigyel. 

Az esti tévéhíradók előtt ott ül – vagy vacsorázik – egész Izrael. Ez itt egy ritus, mint a függetlenségnapi "mángál", a hússütés.

Hogyan vélekedik az "izraeli utca", a közvélemény? 

Ma reggel 6-kor szokásom szerint lementem a házunk előtt  lévő, korán nyitó "makolet"-be (Közért) és megkérdeztem a napilapokat is árusító tulajt, aki egyébként Dusanbéből alijázott: mi a véleménye a bécsi megegyezésről.

Egy ismert héber mondással felelt: Ávárnu et Pár’o, náávor gám et ze… עברנו את פרעו, נעבור גם את זה 
Túléltük a Fáraót, csak túléljük ezt is…

Azt hiszem, izraeliek milliói idézik ma ezt a mondást.

Mi mást tehetnénk?
Izraelben élő iráni származású zsidók (100-120 ezer ember) – Jediot Ahronot, keddi szám: "Az egyezmény annyit sem ér, amennyit a papír, amelyre írták".

Másutt: "A perzsa ember nem ellensége a zsidóknak, de az igazmondás – gondoljunk csak a perzsavásárra – legenyhébben szólva nem az erős oldaluk." Azt sem árt észben tartani, hogy az Ezeregyéjszaka mesegyűjtemény perzsa eredetű (Seherezáde...).
Napilap-címszemle
Jediot Ahronot (a legnagyobb publicitású napilap):
A világ megadta magát Iránnak – העולם נכנע לאיראן
Jiszráél hájom (Likud-barát ingyenújság):
Örök szégyen-egyezmény – הסכם לדיראון עולם
Jiszráél Post (a The Jerusalem Post héber ingyen-kiadása):
Új Közel-Kelet – מזרח תיכון חדש
Új helyzet állt elő. Mit tehet Izrael? 
A TikDebka – DebkaFile honlap a Honvédelmi Minisztériumhoz közel álló körökre hivatkozva jelenti: Gadi Eisenkot vezérezredes, vezérkari főnök helyettesét, Jáir Golán altábornagyot bízta meg az ország védelmét szolgáló megfelelő lépések kidolgozásával és megszervezésével.

Különleges repülőrajról lenne szó, amely az iráni nukleáris létesítményeket támadná, bár a témában szakértőnek számítók szerint egy ilyen légitámadás siker esetén is csak két-három évvel vetné vissza az iráni atomprojektet.

Az állítólag Izraelben kidolgozott és az iráni urándúsító centrifugák ötödét tönkretevő "Stuxnet" vírus kártételeit is ugyanennyi idő alatt hozták helyre. Minden ilyen infóhoz szigorúan hozzá kell tenni: állítólag.

Amúgy: támadás repülőgépekkel, Szaud-Arábián keresztül, 1500 kilométerre, amikor a németek már a II. világháború végefelé rakétákkal lőtték Londont? Ugyan már...

Reálisabb védelmi eszköz az "Ofek" (Horizont) katonai hírszerző műhold-család, amelynek legutóbbi tagját, a 10-es sorszámút 2014. áprilisban bocsátották fel, az előzőt, az Ofek 9-et 2010. júniusában. Ma egyszerre hat vagy hét izraeli kémhold pásztázza a kritikus helyszíneket, elsősorban Irán területét. (Egy műhold 4-5 évig üzemképes, az Ofek 1-et 1988-ban lőtték fel.) ◙

4 megjegyzés:

  1. Izrael nem tehet semmit, ez pedig dühiti vezetőit ! Hozzászoktak,hogy a Közel - Keleten az történik amit ők akarnak !
    Azért érdekes,hogy egy atomhatalom " aggódik " mert egy ellenfele nem lehet atomhatalom !

    VálaszTörlés
  2. Nem vagyok Israeli, nem élek Magyarországon csak onnan származom. Sajnos ezt ilyenkor szégyelnem kell mikor ilyen bejegyzéseket olvasok. Minden tisztességes ember aggodik, nem csak Israel biztonságáért hanem a világ békééet.

    VálaszTörlés
  3. Nem kell mind a 400 atombombagyárat szétbombázni.
    Elég,ha oda dobnak le egyet,ahol összeszerelik az atombombákat. A bekövetkező robbanások és a sugár fertőzés 100 000 évre elég feladatot ad az Iráni vezetésnek......

    VálaszTörlés
  4. Iránnak is van atomtöltete, ukrajnából vásárolták !
    Ha ők is ilyen békepártiak mint te, akkor szerinted az izraelre dobott atombombák hány évre adnának feladatot a zsidó vezetésnek ? ( ha még maradnának )

    VálaszTörlés