Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. október 17., szombat

Péntek: Söchemben palesztinok felgyújtották a bibliai József hagyomány szerinti sírhelyét ♦ Idomított kutya kiszagolta a csőbombát Kelet-Jeruzsálemben ♦ Szombat: öt késes támadás, négy terrorista halott ♦ Tűz pusztított a “Dán” autóbusztársaság garázsában

Pénteken reggel, a palesztin szervezetek által meghirdetett "Harag napja" bevezetéseként Söchemben (Nablusz) felgyújtották a bibliai József hagyomány szerinti sírhelyén berendezett emlékhelyet.

Ugyancsak pénteken, a kelet-jeruzsálemi Iszauija arab negyed bejáratánál az őrséggel szolgáló idomított kutya elrejtett csőbombát szagolt ki. A bombát tűzszerészek hatástalanították.

Szombaton kora reggel a Hebron tőszomszédságában lévő Kirját Árbá városban reggeli imából hazatérő helyi lakost támadott meg késsel egy palesztin. A megtámadott fegyverét használta és lelőtte a 18 éves támadót.

Valalmivel később, ugyancsak Hebronban, a Máchpélá-szenthely közelében határrendőr-lányra támadt késsel egy palesztin lány. M. tizedes a kezén sebesült meg, amikor elhárította a nyaka felé irányzott szúrást, míg a másik kezével előre kibiztosított fegyverével agyonlőtte a támadót, a mindössze 16 éves Bijan Asszilát.

"A harcos a tőle elvárható módon cselekedett. Az utóbbi időben egymást követő támadásokat élünk meg a biztonsági erők és civilek ellen. Megfelelően képzett erőink és éber, határozott civilek rövid időn belül véget vethetnek a lázadásnak" – mondta Uzi Lévi, a rendőrség parancsnoka Júdeában és Somronban.

Határrendőr-kordon választja el Hebron zsidó lakosságú Kirját Árbá városát és az arab lakosságú Hebron negyedeit, különös tekintettel a kettő közötti "varratban" lévő Máchpelá szenthelyre. A hebroni arabok állandó jelleggel kísérelnek meg támadásokat a határrendőrök ellen. 

Jeruzsálem vegyes lakosságú Armon Hanaciv negyedében Uri Nuriel, 31 éves helyi lakos reggeli kerékpáros túráját végezte, amikor felfigyelt egy arab fiatalemberre, aki furcsán tartott táskát vitt. A kerékpáros figyelmeztette a közelben állomásozó határrendőröket, akik megtalálták a fiatalembert és igazoltatták.

Muataz Ahmad Awisat, 16 éves palesztin arab, a kelet-jeruzsálemi Dzsabel Mukabber lakosa igazolványával együtt előhúzott egy nagy kést és megpróbálta leszúrni a határrendőrt, aki gyorsan reagált, és lelőtte a támadót. A határrendőr könnyebben megsebesült a kezén.

"Semmi különöset nem tettem, csak éber voltam. Azt tettem, amit mindenkinek tennie kell ezekben az őrült időkben" – mondta Nuriel.

Szombaton este újabb késelési próbálkozás volt Hebronban, ahol egy határrendőr közepesen, támadója életveszélyesen megsebesült és a kórházban belehalt sérülésébe.

Ugyancsak szombaton este a Jeruzsálemtől északra fekvő Kalandia ellenőrzőpontnál késes támadás történt. A támadóra a határrendőrök rálőttek, sebesülése súlyos.

A két hete tartó nyugtalanság eddig hét izraeli és 39 palesztin életét követelte.

Az Egyesült Államok fokozza erőfeszítéseit, hogy megpróbálja helyreállítani a rendet a régióban. John Kerry külügyminiszter telefonon beszélt Binjámin Netanjáhu miniszterelnökkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy megvitassák, hogyan lehetne véget vetni az erőszakhullámnak.

Kerry és Netanjáhu a jövő héten Németországban találkoznak. 

Szombat este tűz pusztított a "Dán" autóbusz-társaság ramat-gani garázsában, az Ájálon bevásárló központ mögött. A tüzet eloltották, 39 autóbusz leégett. A kárt 30 millió sékelesre becsülik. A rendőrség gyújtogatás nyomait vizsgálja. ◙ 

4 megjegyzés:

  1. Koszonom a tudositasodat Laci! Legyen bekes hetunk

    VálaszTörlés
  2. Miért nincs még egyetlen imám sem kivonva a forgalomból?! Ők az igazi felelősök, akik tizenéves gyerekeket küldenek allah nevében gyilkolni és értelmetlenül meghalni, amíg ők maguk kényelmesen élik az életüket! Hát emberek ezek?! Magánzárkába mindet, mert ezek a tetvek a börtönben is csak tovább terjesztenék a mocskos hazugságaikat a sok agyhalott arab terroristának! És még ezek merészelik magukat vallási vezetőnek nevezni! Undorító gyáva férgek!

    VálaszTörlés
  3. .. Abbász alattomos figura , ezekkel nem lesz béke , soha .

    VálaszTörlés
  4. Abbasznak azt sem lehet elhinni amit kérdez. De mit is várhatnánk egy egyiptomi arab (Arafat) által 1963-ban kitalált "nép" vezetőjétől, melynek eleve a létezése is hazugságon alapul?

    VálaszTörlés