Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. október 4., vasárnap

Szamár helyett luxusautón érkezett a Messiás? ♦ Sárga Corvette parkolt a Nyugati fal előtt, rendszámtábla nélkül ♦ Rejtély: hogyan került oda?



Kevés olyan hely van Izraelben, amelyet jobban őriznének, mint a Nyugati Fal előtti térséget. És mégis, egy éjjel, két nappal Jom Kipur előtt leparkolt a citromsárga, rendszámtábla nélküli Corvette luxusautó.

Ki a tulajdonosa, hogyan került be és kinek a tudtával parkolt ott napokig rendszámtábla nélkül – a mai napig rejtély. Akitől pedig magyarázatot lehetne kapni, nevezetesen a Jeruzsálem-Óvárosi rendőrség – hallgat. Tudja, nem tudja? Minden bizonnyal az előbbi az igaz, de vajon ki ülhetett a sárga luxusautó sofőrje mellett, vagy mögött?

A térségért formálisan felelős Nyugati Fal Örökség-alap közölte: ők semmiféle engedélyt nem adtak a Szlichot-imák idején.

Múlt vasárnap a rendőrség csak annyit erősített meg, hogy a gépkocsinak valóban nincs rendszámtáblája. Többet nem közöltek a tulajdonos kilétéről, de a szabályok szerint kellett, hogy az illető kapjon egy ideiglenes engedély-kártyát.

Parkolási engedélyeket rendkívüli esetben az Örökség-alap ad ki, illetve az óvárosi rendőrparancsnok – belátása szerint, általában mozgáskorlátozott személyeknek. És nagyon ritkán. Ennek egyrészt a biztonsági kockázatok, másrészt a rendelkezésre álló hely korlátozott volta az oka.

A parkolást nehezíti, hogy a szomszédos Zsidó negyedben kizárólag a lakosok parkolhatnak, a közeli Cion-hegyi parkoló pedig az autóbuszoknak, illetve a biztonsági járműveknek van fenntartva.

A Jeruzsálem-Óvárosi rendőrség nem nyilatkozik a sajtónak. Újságírói találgatások szerint a rejtélyes látogató nem volt más, mint II. Abdallah, Jordánia uralkodója, aki az utóbbi hetek konfliktusait kiváltó helyszínt, a Templomhegyet – nála a “Mecsetek terét” – és annak környezetét kívánta közelebbről szemügyre venni. Maga a Templomhegy 1967 óta a jordániai Wakf, a muzulmán hitbizomány kezelésében van. 

Ha ez a verzió igaz, akkor a Messiás mégis csak szamáron jön.

Meg lehetünk nyugodva. 

4 megjegyzés:

  1. Biztos, hogy szamáron jött. :)

    VálaszTörlés
  2. Válaszok
    1. Zakariás könyve:9:9 Örülj nagyon, Sionnak leánya, örvendezz, Jeruzsálem leánya! Ímé, jön néked a te királyod; igaz és szabadító ő; szegény és szamárháton ülő, azaz nőstényszamárnak vemhén

      Törlés
    2. János Evangéliuma:12:15 Ne félj Sionnak leánya: Ímé a te királyod jő, szamárnak vemhén ülve.

      Törlés