Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2015. október 26., hétfő

Jordániai ötlet: zárt televíziós ellenőrzés a Templomhegyre ♦ Kerry mellette, Netanjáhu elfogadja, a palesztinok ellenzik

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere és Abdallah jordániai király szombaton Ammanban egyezségre jutottak, mely szerint a Templomtéren – arab elnevezése szerint a “Mecsetek terén” – éjjel-nappal működő zárt láncú kamerás megfigyelő rendszert telepítenek, avégből, hogy megállapítható legyen, hogy a térségre látogató zsidók imádkoznak-e, vagy sem. Jelen szabályok szerint ugyanis ez az egyetlen korlátozás zsidók számára.

Netanjáhu beleegyezett a megoldásba, remélve, hogy ezzel leszerelheti, vagy legalább enyhítheti  a hetek óta tartó "Izrael meg akarja változtatni Mecsetek tere status-quo-ját", és "a zsidók le akarják rombolni az El Aksza mecsetet" szövegezésű hisztériakeltést.

Rijád al-Malki, a Palesztin Autonómia külügyminisztere csapdának nevezte a Templomhegyen elhelyezendő biztonsági kamerákat. Számára ugyanis nyilvánvaló, hogy a palesztin arab zavargók nem érdekeltek a csend és nyugalom visszaállítására, éppen ellenkezőleg. Az izraeli rendfenntartó hatóságokat viszont szerinte – nem is alaptalanul – éppen a felállított kamerák felvételei segítenék, hogy azonosítsák és elfogják a kő- és petárda-dobálókat. Mi több, konkrét bizonyíték is lenne Izrael kezében, hogy ki is kezdeményezi a konfliktust a szenthelyen.

Hétfőn a jordániai székhelyű Wakf, a Templomtér ellenőrzésére meghatalmazott muzulmán hitbizomány palesztin emberei kamerákat próbáltak felszerelni a Mograbi-feljáró bejáratához – ők azzal a szándékkal, hogy szemmel tarthassák a Templomtérre feljutni szándékozókat. Az izraeli biztonsági emberek ezt megakadályozták A rendőrség nem nyilatkozik az ügyben.

Izrael igyekszik nyomon követni a Facebook, a Twitter és a többi szociális háló megfigyelésével a palesztin – és az izraeli arab – közhangulat alakulását. Ma már egyre egyértelműbb, hogy a palesztin fiatalság semmibe veszi a Palesztin Autonómia 80 éves elnökét és korruptnak tartott vezetését, és egyre nagyobb arányban szimpatizál a Hamasz ideológiájával, amely megalkuvást nem ismer, de valós megoldást sem kínál.


Fontos körülmény, hogy az orthodox izraeli főrabbinátus halachikus megfontolásokból szigorúan tiltja, hogy zsidók egyáltalán felmenjenek a Templomtérre, minthogy a keresztény időszámítás szerinti 70. év óta, amióta a Második Templom istenszolgálata megszűnt, a nép nem tekinthető rituálisan tisztának a Szentély és az oltár helye megközelítésére.

héber és angol nyelvű tiltást jelző tábla ott látható a Mugrabi-feljáró előtt. Egyes nemzeti-vallásos rabbik azonban kibúvót találtak, és az utóbbi hónapokban az ezen áramlathoz tartozó zsidók fellátogatnak a Templomhegyre. ◙

2 megjegyzés:

  1. Tényleg, elég nyilvánvaló, hogy ez a roppant barátságos, békeszerető arab nép olyannyira vágyja a lélek emelkedését, harmóniáját a Teremtővel... Csupa jó szándék, kedvesség, nemes lelkűség jellemzi őket... Csak hát ezek a nyughatatlan zsidók.. ezekkel nem lehet...

    VálaszTörlés