Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2018. július 16., hétfő

Tűzszünet? Nem egészen ✲ A Légierő hétfőn gyújtóbombás léggömb-eregetőket támadott


Szombat este, miután a gázai Hamasz és fegyvertársa, az Iszlám Dzsihád közel 200 rakétát és aknagránátot zúdítottak a határmenti izraeli településekre, tűzszünetet jelentettek be.

A bejelentés azt követően született, hogy a Légierő gépei a 2014. nyári "Szilárd Sziklaszirt" (Cuk Éjtán) hadművelet óta a legsúlyosabb csapásokat mérték a terrorszervezetek infrastruktúrájára – fegyverraktárak, fegyvergyártó műhelyek, gyakorlóterek, műveleti irányító központok stb. – és a terrorakció irányítóinak lélegzetvételnyi szünetre volt szüksége.

A fegyverszünetet a Hamasz egyiptomi és nemzetközi közvetítésnek tulajdonította.

A Cáhál, az izraeli hadsereg szóvivője a továbbiakat a másik oldal viselkedésétől tette függővé.

A Hamasz már a fegyverszünet bejelentésekor pontosított: az csak a rakétákra vonatkozik, a "tűzsárkányokra" és a robbanó léggömbökre nem.

Az izraeli kormány kül- és biztonságügyi bizottsága vasárnapi ülésén utasította a hadsereget, hogy a gyújtogató alkalmatosságok felbocsátói ellen is elrettentő lépéseket foganatosítson, ugyanúgy, ahogyan a rakéták ellen.

Az utasítás értelmében hétfő délután a Légierő  a Hamasz egy "gyújtogató brigádját" támadta a Gázai-övezet északi részében.

Az övezet szomszédságában a hadsereg további Vaskupola-rakétaelhárító ütegeket telepített.

FORRÁS: A Kán Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió hírei és hírportálja

1 megjegyzés: