Mindennek ideje van, ezt már bölcs Salamon is megmondta.
Mostanában, Hanuka közeledtével a fánknak közelgett el az ő ideje. (Héberül tanulóknak: szufgánijá)
Igen, a fánk. Nem csöröge, csak semmi flanc. Egyszerű, többé-kevésbé ovális keresztmetszetű, gyümölcsíz-tölteléktől dagadtra hízott, piros-barnára sült tészta.
Már november vége felé megjelenik, pedig Hanuka december közepére-végére esik.
Az itteni lapok, ha nem kell rakétaveszélyről, terrortámadásról beszámolni, vagy szaftos belpolitikai botrányon csámcsogni, előveszik a hanukai fánkot. Ez errefelé a tél-eleji uborkaszezon témája. Meg lehet tölteni vele egy oldalt sztárfotóval (lásd fent), ahogyan magát a téma tárgyát töltik lekvárral.
Mert a fánk fontos dolog, osztályozni lehet és kell. Hol kapható a legjobb, mennyibe kerül a legolcsóbb szupermarket-láncban és mennyibe a menő cukrászdákban.
A fánkok proletárja az alig-töltött, de azért friss és illatos, sok porcukorral megszórt példány. Olcsó, édes (a gondos cikkíró a kalóriák, üres szénhidrátok emlegetésével veszi el az étvágyunkat), és van, ahol kettesével-négyesével csomagolják jutányos áron.
Jobb helyen házi minőségű lekvárt tesznek bele, még jobb helyen a mennyiségét sem sajnálják.
A fánkok királynője (megint egy kis nyelvtan: a szufgánijá nőnemű) csokoládé-töltetű, esetleg tejszínkrém is van benne (ribát háláv), a tetején csokoládé-öntéssel. Ezeket általában cukrászdában szolgálják fel, tejeskávéhoz, kakaóhoz.
A pékek, cukrászok nagy pénzeket szakítanak a fánk-szezonban. Az eladók sem járnak rosszul. A tömeggyártott tészta automata gépsorok alól kerül ki, de a privát cukrászok is gyorsan és sokat tudnak készíteni.
Árat nem írok, de az hozzáférhető. Házi készítését kevesen vállalják.
December végén, az utolsó gyertyák elhamvadása után a fánk-szezon is lassan lecseng. De most még az élvezetek előtt állunk: a „Fények ünnepe”, Hanuka csak december 20-án, kedden este kezdődik.
Addig is bötéávon, jó étvágyat a fánkhoz is! ◙
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése