Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. december 9., péntek

A legfrissebb hírek Izraelből

• Feszültség a déli határon

Csütörtökön délben az izraeli Légierő pontos rakétacélzással eltalálta Assam Batash 42 éves Fatah-aktivista gépkocsiját. Batash, az „El Aksza Mártírbrigádok” nevű fegyveres szervezet egyik vezetője a helyszínen szörnyethalt. A Sin Bét, az izraeli belső elhárítás szerint Batash több, a Szináj-félszigetről kiinduló, Izrael ellen elkövetett terrorakció fő tervezője és szervezője volt, és a végrehajtókat is ő toborozta és küldte.

Őt tartják felelősnek a 2007. január 29-én, egy eiláti bevásárló központban egy 23 éves gázai arab által végrehajtott öngyilkos robbantásért, amelynek következtében 3 izraeli polgár életét vesztette.

Az a körülmény, hogy a felszámolt egyén nem a Hamasz, hanem a Fatah embere volt, bizonyítani látszik, hogy a két szervezet között az ellentét lényege csak személyi vetélkedés egyes palesztin vezetők között.

A rakéta által felrobbantott gépkocsiban volt Batash unokaöccse is, a gázai Hamasz-rendőrfőnök fia. Ő is életét vesztette.

A hadsereg és a határrendőrség teljes készültségben áll a hosszú izraeli-egyiptomi határ mentén, mert „éles” figyelmeztetés érkezett a Szináj-félszigeten tartózkodó terrorcsoport várható támadásáról.

Csütörtökön késő este összesen hét rakétát lőttek izraeli területre a Gázai övezetből. Egy Grad rakéta Beér Séva közelében robbant fel. Károkról nem érkezett jelentés.

Jasszer Otman, a Palesztin Autonómiába akkreditált egyiptomi követ azt jelentette, hogy országa a két félnél igyekszik elérni a harci cselekmények beszüntetését.

• Mugrabi-feljáró: stop

Izrael leállítja a forgalmat a Nyugati Fal előtti térségről a Templomhegyre vezető Mugrabi-feljárón, miután az évekkel ezelőtt, ideiglenes jelleggel készített fa-állványzatot az összeomlás veszélye fenyegeti.

A feljárón a nem-muzulmánok látogatják a Templom-hegyet: a muzulmánok számos más útvonalon közelíthetik meg az ott álló mecseteket.

Az ortodox rabbinátus rituális okok miatt tiltja a zsidóknak a Templomhegy látogatását. Elvben tehát csak keresztény vagy egyéb nem-zsidó turisták használják a feljárót, de lehetséges, hogy vallási előírások iránt közömbös zsidók is lehetnek közöttük.

Netanjáhu miniszterelnök néhány napja leállíttatta a feljárónak a jeruzsálemi önkormányzat által szándékozni kezdett felújítást, a helyi és a szomszédos országok muzulmán lakossága várható erőszakos tiltakozásától tartva. Az izraeli rendfenntartó erők azonban így is provokációktól tartanak, bár, mint közöltük, a muzulmán hívők számos egyéb útvonalat vehetnek igénybe a templomhegyi mecsetekhez. ◙

3 megjegyzés:

  1. Adná az Isten,hogy Irán szétbombázza azt a retkes seggeteket !

    VálaszTörlés
  2. és ha nem retkes? (Ezt egyébként a pipere-szint miért motiválja ennyire?... csak nem egy bújtatott kozmetikai reklám?! Lauder, Lauder, nagyon gyanus vagy...)

    VálaszTörlés
  3. Isten a vele, és a vele szövetségben élőket megőrzi. Ezért is mindegy, hogy mekkora Irán, és hányan akarják eltörölni Izraelt.
    Inkább az ellene lázadóknak lenne oka a félelemre.

    VálaszTörlés