Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. december 26., hétfő

Rajtaütés a Hamasz-fegyverszállítmányon – Szudánban

Izrael hadereje újfent lecsapott a Hamasz számára Iránban feladott “küldeményre” – legalábbis szudáni lap-értesülések szerint.

A fegyvereket a Perzsa-öbölben, Bender-Ábbász iráni kikötőben hajózták be, és Port-Szudán kikötőjében rakodták ki, ahonnan vagy 2000 kilométer hosszú százazföldi úton, Kelet-Szudánon és Egyiptomon, majd a Sínai félszigeten át érkezett volna a célállomáshoz, a Gázai-övezetbe.

Az iráni feladónak azonban csalódnia kellett. A múlt héten ismeretlen harci gépek két ízben csaptak le: először egy hat terepjáróból álló konvojra, majd egy Toyota gépkocsira. A konvojban volt a fegyver-rakomány, az autóban a szervezők. Csaknem valamennyi fegyvercsempész életét vesztette.

A támadásokról szudáni lapok számoltak be, a szudáni hadsereg ezredesi rendfokozatot viselő szóvivője tagadta azok megtörténtét. A hétfő reggeli izraeli lapok is csak a fenti híradást idézték. Az izraeli rádió hétfő estig nem említette.

A más forrásból meg nem erősített értesülések szerint izraeli harci gépek, helikopterek és egy tengeralattjáró vett részt az Izrael partjaitól körülbelül 2000 kilométeres távolságban végrehajtott akcióról.

A szudáni újság úgy tudja, hogy Izrael a nemrégiben függetlenné vált dél-szudáni állam területét, továbbá etiópiai, kenyai és ugandai bázisokat is felhasznált az akció kivitelezése során. A lap hangsúlyozza, hogy a két rajtaütés egyikét Izrael a dél-szudáni elnök jeruzsálemi látogatásának a napjára időzítette.

Hasonló akciókkal csaptak le felségjelzés nélküli, “valószínűleg izraeli” repülőgépek szudáni fegyvercsempészekre 2009-ben és idén áprilisban is. ◙

3 megjegyzés:

  1. Ám Jiszráél háj!
    Kol há kávód!

    VálaszTörlés
  2. 1976-ban Entebbéig ért a Cáhál vasökle... Ez az erős kar nem lankad... Bravo Zulu! (ahogy az amerikai haditengerészet szlengje mondja..)

    VálaszTörlés
  3. Ezek nagyon jó "diplomáciai" lépések, és a legtöbb
    esetben eredményesek,csak igy tovább Israel!

    VálaszTörlés