Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. december 23., péntek

Izrael leállítja a kényes biztonsági technológia szállítását Törökországba

Az izraeli Honvédelmi Minisztérium az utolsó pillanatban leállíttatta egy két évvel ezelőtt – még az Erdoğan által elindított Izrael elleni vérmes propaganda-hadjárat előtt – aláírt szerződés végrehajtását.

Egy, a török légierőnek szállítandó, a legutolsó fejlesztésű számítástechnikai fedélzeti felderítő egységről lett volna szó, amelyet az Izraeli Légiipari Vállalat (IAI, Israel Aircraft Industries) és az Elbit Systems vállalat állít elő.

A drámai bejelentés máris tovább rontotta a két ország viszonyát, ezen kívül csalódást és megdöbbenést okozott a két izraeli vállalat vezetőségének is, amelyek az ügylet törlésével 141 millió dollártól esnek el. A vállalatok további, sokmilliós kártérítési pertől is tartanak, amelyet Törökország valószínűleg indítani fog ellenük.

Izrael joggal tart tőle, hogy a rendkívüli jelentőségű stratégiai magastechnika és az annak birtoklásával szerezhető tudás Törökországból “átszivároghat” Iránba és/vagy más, Izrael biztonságára súlyos fenyegetést jelentő államok hadseregeihez.

Izrael és Törökország jelenlegi, mélyponton álló kapcsolatai azt sem teszik lehetővé, hogy a felszerelés betanítására és begyakoroltatására az Izraeli Légierő tisztjei és szakemberei Törökországba utazzanak. ◙

2 megjegyzés:

  1. Ha egy üzlet" veszélyezteti az ország biztonságát
    törölni kell,ha valaki embert öl, feleljen érte
    az ö életével.Izrael egy önnálló,demokratikus
    ország,a döntéseinek a következményeit a saját
    életében éli meg.Izraelnek SZABAD döntési joga
    van, és éljen vele!/Törökország sem szállit a
    kurdoknak ballisztikus rakétát,hülye lenne!/

    VálaszTörlés
  2. Majd eladja másik baráti országnak ezt a technikát a 2 cég,igy megkapja a 141 millió dollárját is.De ellenségnek nem adunk el semmit. Töröko.meg menjen perre,az biztos,hogy elveszti,mert hogyan képes garantálni,hogy nem adja át izrael ellenségének Iránnak?Sehogy.

    VálaszTörlés