Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. december 30., péntek

Változnak a játékszabályok: emberrablás – háború

Egyetlen, szerencsétlenül fogságba esett tizedes visszatéréséért több, mint ezer terrorista: véreskezű gyilkosok és segítőik szabadon engedése. Kegyetlen lecke volt Izraelnek.

Ráadásul ez nem is az első, és még nem is a legrosszabb volt: most egy élő katonát kaptunk. Volt olyan “fogolycsere”, amikor halott katonáink koporsóit kaptuk meg többszörös gyermekgyilkos szabadon engedéséért.

Egy nyolctagú minisztertanács a napokban jóváhagyta a hadsereg stratégiai elgondolását: bármilyen katona- vagy emberrablást azonnal katonai megtorlás követ.

A nyolctagú fórumon a kormány legfontosabb poszton álló miniszterei vettek részt. A fórumon elnöklő Binjamin Netanjáhu miniszterelnök így fejezte ki a határozatot: “Mostantól változnak a játékszabályok. A változtatás elengedhetetlen volt.”

Ehud Barak honvédelmi miniszter a jövő héten kapja kézhez az úgynevezett Samgar-jelentést, amely egyértelmű szabályzatot tartalmaz a hadsereg teendőire ellenséges katona- vagy emberrablás esetén.

Az ilyen esetben teendő lépések hivatottak bizonyítani a körzetben garázdálkodó terrorszervezeteknek: az emberrablás nem kifizetődő számukra. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése