Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. december 29., csütörtök

Leejtették az elfogó rakétákat – a kár több százezer dollár

Az Izraeli Légierő egy, az ország déli részén lévő katonai bázisán karbantartási rutinművelet  közben húsz darab „Tamir” tipusú elfogó rakéta egy szállító járműről a földre esett.

Több rakéta megrongálódott.

Ezeket a rakétákat a „Vaskupola” (Kipát bárzel, angolul Iron dome) tipusú rakéta-elhárító rendszerhez használják. A rakétákkal a „Vaskupola” rendszer számára kiképzett technikusok foglalkoztak.

Minden egyes ilyen rakéta ára ötvenezer dollár körül mozog, így az okozott kár több százezer dolláros.

A munkabaleset hétfőn történt.

A baleset körülményeinek a kivizsgálására Ido Nechustán vezérőrnagy, a Légierő parancsnoka vizsgálóbizottságot nevezett ki. A bizottság jelentésének közzétételéig a nevezett rakétatipussal való foglalkozást felfüggesztik.

A „Tamir” tipusú rakéták biztonságos belső kialakításának köszönhetően azok járműből földre vagy betonpadlóra való esésnél sem robbannak fel.

A baleset kétségkívül igen súlyos hanyagság következménye: a rakétákat nem rögzítették szabályszerűen.


A krónikás kelletlenül, de felteszi a kérdést: gyengülne a Cáhál, az Izraeli Hadsereg emberanyag-minősége? Ha igen, az ezerszer nagyobb veszély, mint a Hamasz, a Hezbollah és Irán együttvéve! ◙

1 megjegyzés:

  1. Nem a katonák tudása lett gyengébb(Az erősebb lett),Hanem a vezetés hanyagsága miatt történhetett ez a baleset.Hiszen régebben pár év iskola után is lehettek katonák,míg ma értettségi kell!Ha a parancsnokok maguknak a hagyományos keleti lazaságot engednek meg,azért nem felelősek a katonák.Az ellenőrzés elmulasztásáért is a parancsnok a felelős.

    VálaszTörlés