Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. december 5., hétfő

A legfrissebb hírek Izraelből

Földrengés Izraelben - nem esett kár

Vasárnap este 11 óra előtt néhány perccel földrengés rázta meg Izrael északi részét. A földmozgásokat Kirját Smonától Nahariáig és Tibériásig, valamint a Golán-fennsíkon is érezték.

Az izraeli földtani intézet jelentése szerint a földrengés erőssége a Richter-skála szerint 3.8 fokos volt, epicentruma a Jordán folyó medre alatt volt a Kineret tótól északra.

Károkról nem érkezett jelentés.


Netanjáhu korai előválasztásokra készül

Binjamin Netanjáhu vasárnap (december 4) este bejelentette, hogy szeretné, ha a rendes időnél jóval korábban, 2012. január 31-én tartanák meg a “primaries” jelölt-állító előválasztásokat a Likud párt élére.

A törvényben megszabott idő erre a parlamenti választások előtt hat hónap, vagyis legközelebb 2013 májusa (az általános Kneszet-választások 2013 novemberében lesznek aktuálisak).

Szilván Salom, akit a Likud “másodhegedűsének” tartanak, máris tiltakozását fejezte ki a miniszterelnök javaslata ellen, mondván, hogy az törvényellenes.

A Likud szóvivője szerint Netanjáhu az ország előtt álló súlyos biztonsági és gazdasági kihívásokra való tekintettel kíván biztos belpolitikai terepet biztosítani.


Csapás az iráni fegyverkezési programra

Amerikai kémhold-felvételek értékelése szerint a november elején egy Teherán közelében telepített katonai objektumban történt robbanás a bázist gyakorlatilag a földig rombolta.

Az objektum a nyugati hírszerző szervek szerint a szilárd hajtóanyagú rakéták kipróbálására szolgáló központi bázis volt.

Az elszenvedett kár szakértői vélemények szerint igen súlyos csapást jelent az iráni rakéta-program számára és talán évekkel visszavetette az Iszlám Köztársaság fegyverkezési programját. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése