Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2011. december 14., szerda

A legfrissebb hírek Izraelből

Ismét megnyitották a Mugrabi-feljárót

Szerdán ismét megnyitották a Nyugati fal előtti térségről a Templomhegyre vezető Mugrabi-feljárót, ezúttal egy állandóan készenlétben álló tűzoltó autóval az építmény közelében.

A jeruzsálemi önkormányzat a tűzveszélyesnek ítélt feljárót a közeljövőben tűzálló réteggel vonatja be. A munkák alatt a feljáró időről időre zárva lesz a Templomhegyre látogatni kívánó nagyközönség számára.

Jordánia üdvözölte a lépést és azt saját tiltakozása sikerének tulajdonította.

• Hanijje egyesült arab sereggel szabadítaná fel az El Aksza mecsetet

Iszmail Haníjje, a Hamasz gázai kormányfője a szervezet megalapításának 24. évfordulóján tartott tömeggyűlésen tartott beszédében kifejtette: egyetlen módja a “palesztin föld felszabadítására a tengertől a folyóig” a fegyveres harc.

A tenger alatt a Földközi tenger izraeli szakaszát, a folyó alatt a Jordánt érti, amely föld szerinte és a muszlim világ szerint a palesztin-arab nép jussa, teljes egészében.

“Beleegyezés a Gázai övezet, Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén megalakítandó palesztin államba nem számít lemondásnak a céljainkról” – biztosította hallgatóságát.

“A palesztin menekültek visszatérése szent ügy, senkinek nem áll jogában arról lemondani" – hangoztatta. Ez alatt az 1948-ban, az éppen kikiáltott zsidó állam ellen indított és elvesztett háború következményeként elmenekült mintegy 600 ezer arab ma élő mintegy 4 millió, különböző arab államokban, nagyrészt menekülttáborokban élő leszármazottjának a visszatelepítését érti Izraelbe és a Palesztin Autonómia területére.

Hanijje felkérte az arab államok vezetőit, hogy alakítsanak hadsereget Jeruzsálem és az El Aksza mecset felszabadítására.

• Salit ügylet: szabadul a terroristák második csoportja

A Gilád Salit kiszabadítását lehetővé tevő egyezmény értelmében Izrael vasárnap 550 palesztin biztonsági foglyot ad át a Hamasz képviselőinek. Ez lesz a terrortevékenységért izraeli fegyházakban tartott terroristák második csoportja. Izrael összesen több, mint ezer, főleg palesztin arab fogoly szabadon bocsátásába egyezett bele egyetlen elrabolt tizedes elengedéséért cserébe.

Az izraeli börtönhatóságok szerdán közzé tették a névsort. Izraeli polgárok 48 órán belül fellebbezhetnek a szabadon engedés ellen. A második csoportban nincs olyan személy, aki tevőlegesen vett volna részt gyilkosságban, de terrorakciókban segédkezők találhatók benne.

2 megjegyzés:

  1. Hozzáteszem: Hanijje a teljes Jeruzsálem "felszabadítására" hívott fel, beleértve a zsidók által felépített és lakott nyugat-Jeruzsálemet (az Újvárost) is - az egész város szerinte az arab Palesztína fővárosa kell legyen. Hogy mi lenne a félmilliós zsidó lakosság státusza, sorsa, arról nem ejtett szót.

    gzeevi

    VálaszTörlés
  2. A Trau cimű holland lap 1977.március.31.-i számában Záhir Muhszein PFSZ.végrehajtó bizotságának tagja elmondta"A palesztin nép nem létezik.A palesztin állam megalakitása számunkra csak eszköz,hogy az arab egység kedvéért fokozzuk
    Izrael állama ellen a harcunkat.A valóságban ma
    nincs különbség jordánok,palesztinok,szirek,és
    libanoniak között.Ma csakis politikai és taktikai okokból beszélünk a palesztin nép létezéséről,lévén az arab nemzeti érdekek azt követelik, hogy a cionizmussal szemben mutassuk
    be egy "palesztin nép" létezését/Ennek tükrében
    kell ezt az arab taktikát! kezelni"halljad Israel!

    VálaszTörlés