Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. június 22., péntek

Kairó: vihar előtti csend

A kairói Tahrir téren tüntető tömeg pénteken követelte az elnökválasztás végeredményének legkésőbben szombatig történő nyilvánosságra hozását.

A múlt szombaton és vasárnap megtartott szavazáson a több, mint 50 millió választásra jogosult egyiptomi polgár mintegy fele élt jogával.


A 25 millió leadott szavazat körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a két jelölt, az iszlamista Mohamed Murszi és a világi szemléletű, a katonai vezetéshez közel álló Ahmed Safik között. Murszi állítólag két-háromszázezer szavazattal többet kapott, ám a szavazatokat ellenőrző bizottság szerint több millió érvénytelen szavazatot adtak le, ennél fogva a szavazás végeredménye kétséges. 


Murszi bejelentette, hogy elnökké választása esetén független miniszterelnököt nevez ki, egyben tiltakozott a Legfelsőbb Katonai Tanács jogosítványai tervezett kiszélesítése ellen.

A Legfelsőbb Katonai Tanács élén álló Mohamed Husszein Tantaui tábornok a követelésre adott válaszában megjegyezte, hogy a jelöltek – szerinte – túlságosan korán jelentették be állítólagos győzelmüket és kijelentette, hogy a hadsereg nem fogja tűrni a rendbontást. 

A hét folyamán, mint azt közöltük, mindkét jelölt bejelentette győzelmét. ◙

1 megjegyzés:

  1. Turistabuszok megtamadasa es esztelen gyilkosagok femjelzik a nevuket. a tv mutatott egyiptomi aszonyokat akik megvetöen nyilatkoztak a mohamedan testverisegröl

    VálaszTörlés