Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. június 2., szombat

Mubarak – életfogytiglani

Kairóban szombaton életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Huszni Mubarak volt egyiptomi elnököt. A 84 éves, több, mint három évtizeden át teljhatalmat gyakorló politikust bírái felelősnek találták számos, kormányzása ellen tüntető polgár haláláért.

Mubarakot, két fiát és hat egykori magasrangú beosztottját ugyanakkor felmentették a törvénytelen vagyonszerzés vádja alól a hatalommal történő visszaélés révén. Az idős és beteg politikust helikopteren hozták a tárgyalás színhelyére, ahol a halálos ítéletnek is fennállt a lehetősége.

Habib Eladli volt belügyminisztert ugyancsak életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Izrael szempontjából figyelemre méltó körülmény, hogy Husszein Szálám üzletember, aki az egyiptomi-izraeli – azóta egyiptomi oldalról egyoldalúan felmondott – földgáz-ügylet mögött állt, szabad emberként, felmentéssel távozhatott a tárgyalásról.

Az ítélet kihirdetése után a teremben zavargás tört ki. A jelenlévők zöme – köztük a tavalyi véres tüntetések halálos áldozatainak a rokonai – halálos ítéletet vártak és követeltek. Az elítéltet azonban ekkor már eltávolították a teremből, és egy börtönkórházba szállították.

Szombati jelentések szerint Kairó több pontján összecsaptak Mubarak egykori hívei és ellenfelei. Összecsapásokról érkeztek jelentések tüntetők és rendőrök között is.

Binjámin Ben-Eliézer munkapárti (Ávodá) képviselő sajnálkozását fejezte ki a veterán politikus elítélése felett, aki, szavai szerint, igaz hazafiként vezette országát és sokkal járult hozzá a Közel-Keleti régió stabilitásához. “Az úgynevezett arab tavasz változás a rossz irányba” – nyilatkozott a baloldali, iraki születésű izraeli képviselő és tartalékos tábornok, aki több izraeli kormányban töltött be miniszteri feladatokat. ◙

8 megjegyzés:

  1. Baloldali tábornok - természetesen képviselő is - sajnálkozik a diktátor és tömeggyilkos Mubarak elítélése miatt !
    Ilyen az izraeli " demokrácia " - ha a tömeggyilkos a barátunk akkor nem is gyilkos hanem áldozat !

    VálaszTörlés
  2. Névtelen: azt hiszem, abszolúte nem érted a Közel-Keletet. Akárcsak az amerikaiak, vagy az európaiak többsége sem. Nem is olvastad figyelmesen és értetted meg Ben Eliezer érvelését: az illető nem állította, hogy Mubarak demokrara lett volna! De tényleg igaz hazafi volt, azaz, Egyiptom érdekei számára elsődlegesek voltak, legjobb tudása szerint, erős kézzel kormányozta országát, nem engedte bele demagóg kalandokba, féken tartotta az iszlám fundamentalizmus primitív agresszióját. Nem volt ugyan mentes a Közel-Kelet többi kényurának a fényűző életre való hajlamaitól - de nem síbolt, nem süllyesztett milliárdokat svájci számlára, mint az arab régió és Afrika sok ura. Nem is lehetett nyugati értelemben vett demokrata, mert az egyiptomi nép sem az: nem érett még a demokráciára. Az arab régiónak (ma még, sajnos) olyan úr kell, mint ő, aki képes fékentartani az állati ösztönöket (rablást, gyilkolást), a társadalom szétzüllését, a vak fanatizmust, stb. Ben E. csak azt állítota, hogy az uralma viszonylagos békét, csendet, prosperitást hozott Egyiptomra és a környékre, most majd megnézhetjük, mi lesz, ha borul a bili... Az, hogy nem ismerte fel idejében, mit lehetne tenni az öntudatra ébredők, az éhezők, a szomszédból importált iszlám lázadás ellen, megpróbált erőtlenül reformálni, uralmon maradni, és nem elég okosan manipulált a hadsereggel, az az ő egyéni tragédiája (és a társadalomé is). Ettől még nem lesz tömeggyilkos - pl Szadam Husszeinnel vagy Asszaddal ellentétben.
    Ben E. melyik állításával vitatkoznál? Nem demagóg bedobásokat várnék tőled, hanem érveket, tényeket, pontról pontra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. gzeevi! Érvelésed több ponton is sántít ! Ki mondhatja meg egy népről vajon érett-e demokráciára mit maga a nép ??? Az egyiptomiak most fejezik ezt ki mert végre szabadon választhatnak!
      Az állati ösztönnek írod a rablást és gyilkolást ami sértő az állatvilág számára! Ők soha nem rabolnak és mindig csak annyit ölnek amennyire éppen szükségük van.
      Tehát nem indítanak hamis ürüggyel háborúkat ! Vagy nem foglalnak el területeket mert a világ minden országából a saját vallásuakkal akarnak egy helyen államot alapítani !
      Az iszlám " lázadás " már egy hatalmas csúsztatás, mert minden országban diktatúra volt és szabadság vágy győzött ! Ilyen alapon a francia forradalom is csak egy állam elleni lázadás volt.
      Írod,hogy Mubarak részére Egyiptom érdekei voltak elsődlegesek ! Hm....akkor vajon kinek a kárára halmozott fel kb. 70 milliárd dolláros vagyont ?
      Szerinted nem volt tömeggyilkos ! A tüntetések kezdete óta tényleg nem ő állt ki és lövöldözött a tömegre. Akkor Hitler sem volt tömeggyilkos mert soha egyetlen zsidóra sem emelt kezet !
      Az iszlám fundamentalizmust miért kell féken tartani? Az iszlám soha nem végzett népírtást, ellenben a keresztények 1 millió embert égettek el csak boszorkányság vádjával !
      Egyelőre ennyit. Tudom, Mubarak nagy barátja volt az USA-nak és így Izraelnek is. Én mégis szeretek a tényeknél maradni ha azok kellemetlenek is.

      Törlés
    2. Csupán csak egy kérdésem van - mindamellett, hogy van pár dolog, amiben egyet tudok veled érteni - nos, miért olvasod ezt az oldalt?

      Törlés
    3. Miért ne olvassam ? D D D

      Komolyan: érdekelnek a más vélemények is.

      Törlés
  3. Néhány gondolat (az egyik) névtelennek - apropó, miért nem írod alá, vagy használsz nick-nevet?
    Teljesen értelmetlennek tartom, hogy eszmét cseréljünk. Nincs mit... A tények )amiknél maradni szeretnél) elferdítése vagy nem-tudása jellemzi a megjegyzéseidet, nomeg az elfogult rosszakarat a zsidó állammal szemben.
    Mubarak NEM volt Izrael nagy barátja, hosszű elnöksége alatt következetesen megtagadta, hogy ide, a vele békében élő szomszéd országba látogasson. (Csak a mi vezetőinket volt hajlandó kegyesen fogadni az irodájában, vagy Sarm-el-Seik-ben (az Izrael által felépített szállodában).
    Az iszlám hatalmas népirtást végzett időnként, és végez kisebb mennyiségben, de állandóan ma is. Meg lellene kérdezni erről Indonézia, a Fülöp-szigetek, Afrika, stb. keresztényeit. Amikor egy terrorista "Allah akbar!" felkiáltással belerohan békésen várakozó öregek, gyerekek más polgárok csoportjába, és 22-őt belőlük felrobbant - legyenek azok zsidók vagy mások - arra, te persze, felmentést adsz, "megmagyarázod" ideológiai alapon. Az nem számít népirtásnak. Darfúr talán, bár ott is csak kb 70 ezer halott van, és kb 5 millió - nem muszlim - menekült. A tálibok által felrobbantott buddhisták és Buddha-szobrok (világörökség) - nem számít... neked!
    A kairói eseményeket óráról órára, napokon át néztem, innen a szomszédból. Azt hiszem, jobban vagyok értesülve, mint te. Mubarak parancsot adott, hogy a hadsereg NE lőjön. Az események később elfajultak, - de még így is csak néhány halott maradt a porondon, ellentétben a Kaddhafi által kiadott tűzparanccsal, vagy pláne, az Asszad egyenes parancsára történő ágyúzással több ellenálló városka lakosaira - legutóbb 100-nál több polgári halottal, eddig 2011 óta kb összesen 20 ezerrel. De neked ez sem tömegmészárlás, ugye?

    VálaszTörlés
  4. (folyt.)
    Kár, hogy nem közlöd, mik voltak a hamis ürügyek, amik miat Izrael háborúkat indított - pl az, hogy 5 arab ország támadta meg 1948-ban az ENSZ-határozat alapján az angol mandátum zsidóknak szánt részén felálló új államot? (amelynek első nyilatkozata (a Fügetlenségi)az volt, hogy békejobbot szeretne nyújtani a szomszédos, ugyancsak új arab államnak...). Vagy az, hogy 1956-ban Nasszer elzárta a Szuezi csatornát az izraeli hajózás előtt? Vagyaz, hogy 1967-ben a Vörös tengert is elzárta, hogy megfojtsa a zsidó államot, és lakosságát a tengerbe kergesse? (amint ez a halálfejes kairói tömegfelvonulásokon látható és hallható jelszavakból is hallatszott). Vagy, hogy Gázából egy-két évig folyamatosan hullottak a rakéták a közeli városkákra, falvakra, mialatt visszatartottuk magunkat egy erélyesebb választól? Hát ige, csakugyan mondvacsinált ürügyek..
    A zsidók NEM foglaltak el területeket, hogy az azonos vallásúakkal élhessenek együtt - ez akkora f@szság, hogy nehéz értékelni.... Ez a terület több mint ezer éven át volt ennek a népnek a hazája, itt alakult ki a kultúrája, hagyományainak alapja (amit talán te is - részben, és meg nem érdemelten - elbitoroltál... Két vesztett szabadságharc után innen elhurcolták a nép nagy részét, de mindig voltak visszatérők, folyamatosan laktak zsidók a SAJÁT hazájukban. 150 évvel ezelőtt megkezdődött a modern, NEM vallási alapon való visszatérés, és az elvadult, gyéren lakott török periférián a zsidó ország újra felépítése. A kibucok, falvak alapítói vallástalanok, sőt, anti-vallásos szocialisták voltak. Egy NÉP tért vissza a saját hazájába! Kiváncsi lennék, hogy értékeled a magyarok bevonulását Erdélybe, pl Nagyváradra a 40-es években: területfoglalás? Ne gyere azzal, hogy 20 év vagy 2000 év telt el közben - Oradeában is laktak már románok, akik magukénak gondolták a várost.
    A szaporodó munkalehetőségek, a fejlődés megindította az arab beszivárgást is erre a területre (ami alig volt arab fennhatóság alatt rövid időközökre - a török az nem arab!) - csak neik könnyebb volt Egyiptomból, Szudánból ide jönni, mint egy zsidónak Lenygyelországból. Így lett a népesség jó része arab, de ők is bevándorlók ide, palesztín nép, pláne állam - soha nem létezett itt a történelem folyamán! Akkor te miről beszélsz?
    Sok itt a kérdés - de NEM kérek választ rájuk, felesleges. Csak néha próbálj gondolkodni is....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nehéz - talán lehetetlen - fanatikus, elfogult emberre " vitázni " főleg aki NEM kér választ sok kérdésre ! ( Ez is zsidó magatartás ? )
      Azért olvass néhány történelmi tényt egy elfogulatlan embertől:
      "kb. 3300 éve áramlottak be a héber törzsek Izrael területére és 200 év múlva kialakult az Izraeli állam.Salamon halála után az állam két részre szakad, északon Szamária, délen Júdea néven. 2600 éve babiloniak elfoglalták és a népet elhurcolták. Később a perzsák (!) legyőzték a babiloniakat és a zsidókat visszatelepítették hazájukba !
      Aztán a Római Birodalom elfoglalta Izraelt és a több felkelés miatt a népet Európába száműzte, Júdea nevét pedig Palesztinára változtatta. A muszlimok 616-ban a törökök 1516-ban foglalták el.
      A XX. században a több hullámban ( alija ) települt be a zsidóság Palesztinába, amelyet akkor kizárólag arabok laktak !
      1921-ben alakult meg a Hagana fegyveres szervezet a betelepültek védelmére - ami az angolok szerint TERRORISTA szervezet volt !
      1948-ban megalakult az új Izrael, de az arab állam nem!!!! Ezért az arab lakosság 710 000 ember elhagyta szülőföldjét ! Azóta is ez a legnagyobb akadálya a békének.
      Egyelőre ennyit az ókori és múlt század első feléről. Most ezeket vesd össze azzal amit leírtál !
      Az adatokat nemzetközileg elismert adatbázisokból vettem !

      Törlés