Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. június 21., csütörtök

Szeressük egymást, gyerekek • Kereszt és Dávid-csillag egy fedél alatt

Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban látni olyan épületeket, amelyek szükség szerint egy egyszerű mozdulattal zsinagógává vagy keresztény templommá alakíthatók.

A "két vallás egy fedél alatt" egyre népszerűbb az Államokban, így nem kell meglepődni, ha a kereszt jól megfér a Dávid-csillaggal.

Európában még elképzelhetetlen, de Michigan és Maryland egyes helységeiben egyáltalán nem zavarja sem a keresztényeket, sem pedig a zsidókat hogy ugyanabban a házban imádkoznak a Jóistenhez.

A michigani Ann Arborban például a "Beth Emeth templom" és az "Assziszi Szent Klára" gyülekezet ugyanazt azt a házat jelöli, és híveket egyáltalán nem zavarja, hogy osztozniuk kell a szent helyen. A péntek este és a szombat (estig) a zsidóké, a vasárnap a keresztényeké.

A beltérben egy mozgatható fallal változtatják a díszletet, annak függyvényében, hogy éppen melyik felekezet használja a helységet.

Igaz: az imaterem berendezése minimális. Csupán egy olajfából készült szószék van felállítva, ahonnan mikor a lelkész mikor a rabbi szól a hívekhez. A szokásos kegytárgyak hiányoznak, de a helyiek úgy vélik, hogy ezek csupán kellékek. A fontos az, hogy nyugodt körülmények között imádkozhassanak.

Előfordultak ugyan kisebb incidensek, de ezek már a múlté. Egyik évben például akkora karácsonyfát állítottak a keresztények, hogy nem tudták kivinni a teremből, mire a zsidók ideje eljött. Azóta csak akkora fát diszítenek, amelyet könnyedén ki tudnak vinni az imateremből.

Tény azonban, hogy egy ortodox zsidó hitközségben még Amerikában sem valósítható meg hasonló kezdeményezés.

A muzulmánok még nem nyilatkoztak. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése