Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. június 28., csütörtök

Mabhuh, Dubai 2010 – Ranadzsa, Damaszkusz 2012 • A szíriai fővárosban, lakásán számolták fel a Hamasz-aktivistát

A világsajtót hetekig foglalkoztató, rejtélyes ügy volt Mahmud Mabhuh meggyilkolása 2010 januárjában egy Dubai-i luxusszállóban. Mabhuh a Hamasz palesztin terrorszervezet katonai szárnyának, az Izz ad-Din el-Kasszam Brigádoknak az egyik megalapítója volt. Az ő nevéhez fűződött két izraeli katona elrablása és meggyilkolása 1989-ben és több fegyveres támadás. „Elintézésével” a Moszád különböző útlevelekkel felszerelt ügynökeit vádolják a mai napig. Izrael a gyanúsítást nem cáfolta és nem erősítette meg.

Szerdán újból lecsapott a terrorszervezetre számos ellensége közül valamelyik keze. Ezúttal Mabhuh helyettese, Kamal Ranadzsa (angol átírásban Kamal Ranaja) lelte ugyancsak rejtélyes halálát Damaszkuszban, saját lakásában.

Csütörtökre virradó éjfélig sem a Hamasz, sem a szíriai rendőrség nem nyilatkozott és nem gyanúsított senkit, még Izraelt sem. A kormányerők ellen harcban álló ellenzéki erők nyilatkozata szerint Basar Asszad elnök gyilkoltatta meg, miután a Hamasz – állítólag – hátat fordított az utóvéd-harcát vívó szíriai elnöknek.

Damaszkuszban legutóbb 2008 februárjában számoltak fel ismeretlen erők az előbbi kettőnél is véresebb kezű terrorvezért, Imád Mugnijje (Imad Mughniyyah) személyében. Mugnijje a Hezbollah titkosszolgálatának volt a főnöke és személyes felelősség terhelte az Egyesült Államok bejruti nagykövetségének a felrobbantásáért (1983, 350 halott), a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség felrobbantásáért (1992, 29 halott, 240 sebesült) és számos más terrorakcióért.

1 megjegyzés:

  1. Nahát, nahát ! Egy arab terrorszervezetnek ki lehet a legnagyobb ellensége ?
    A cikk sugallata szerint egy másik arab terrorszervezet ! Ekkora baromságot. Ez már tiszta agymosás ! Naná,hogy Izrael valamelyik titkosszolgálata !
    A Moszad ügynökeit a dubai gyilkossággal joggal vádolják, mert olyan hihetetlen szakszerüséggel jártak el,hogy az áldozat kamerája felvette őket !!!!!

    VálaszTörlés