Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. június 24., vasárnap

Tízezrek ünnepelnek a Tahrir téren: Mohamed Murszi az elnök

Az egyiptomi választási bizottság vasárnap (június 24) délután kihirdette az egy hete megtartott elnökválasztás győztesét. Eszerint Mohamed Murszi, az iszlamista Muzulmán Testvériséghez kötődő Szabadság és Igazság Párt jelöltje 51,7 százalékkal megnyerte a választásokat.

A kairói Tahrir téren "Allahu Akbar" és "Le a katonai diktatúrával" kiáltásokkal önfeledt tömeg ünnepli az új elnököt, akinek – ha július 1-re ígért beiktatása nehézségek nélkül lebonyolódik – igen súlyos problémákkal kell megküzdenie. Ezek közül a legfontosabbak az Egyiptomot jórészt eltartó turizmus drámai visszaesése, a korábban is súlyos munkanélküliség növekedése, az alacsony jövedelmek további csökkenése, a lakosság muzulmán többsége és a kopt-keresztény kisebbség közötti súrlódások és a szegénység által okozott folytonos társadalmi feszültség. 
Mohamed Murszi (61) az Egyesült Államokban végzett és doktorált mérnök, széleskörű tájékozottsággal bír mind a tudományok, mind a körzet és a nagyvilág politikai helyzete felől. Személyében – vallási nézeteitől függetlenül – minden bizonnyal az utóbbi évszázadok legműveltebb államfője lép be Egyiptom történelmébe. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése