Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. június 24., vasárnap

Tel Aviv: ez a harc lesz a végső? • Erőszakos tüntetés a szociális igazságért

Szombaton este kétezer ember – jórészt a baloldal aktivistái – rendeztek tüntetést Tel Avivban, a város egyik legszebb terén, a héber Nemzeti Színház előtti Hábimá-téren.

A tiltakozási hullám már pénteken elkezdődött, amikor Dafni Lif, a tavalyi „sátras” tömegdemonstráció kezdeményezője ismét megpróbált sátrakat elhelyezni a Rotschild fasor sétányainץ A rendőrök  meglehetősen durván léptek fel az egyébként dúsgazdag családból származó 26 éves lány és társai ellen, és megakadályozták a sátorverést. Lif-et és 11 társát őrizetbe vették.

A szombat esti tüntetés már eleve a Lif letartóztatása és az előző napi durva rendőri fellépés elleni tiltakozás jegyében indult. Indokai most is a növekvő jövedelmi különbségek és a társadalom egyre szélesebb rétegeinek a leszakadása voltak. A tüntetők a „Bibi, haza”, „Ismét itt vagyunk”, „Le a tőke-koncentrációval” és hasonló jelszavakkal vonultak fel. A szónokok legfőbb kifogása az volt, hogy a tavalyi nagy tüntetések óta a kiáltó szociális különbségek mit sem változtak, és a kérdés lekerült a kormány napirendjéről.

A tüntetés egy órán belül erőszakossá vált: egyes csoportok főutakat torlaszoltak el, mások belvárosi bankportálokat törtek össze. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen, de utasítást kaptak, hogy csak végső esetben avatkozzanak be. Erre jóval éjfél után került sor, amikor a tüntetőket bekerítették és megkezdték a letartóztatásokat, de a tüntetők a szó szoros értelmében kitépték a letartóztatandókat a rendőrök kezeiből.

Végül, már a kora hajnali órákban 20 személyt sikerült őrizetbe venniük.

A rendőrség szóvivője szerint a demonstráció nem volt törvényes, mert szervezői nem kaptak megtartására engedélyt.

5 megjegyzés:

  1. Mi köze annak a társadalmi igazságossághoz, hogy valaki nem tud Tel-Avivban lakást vásárolni?
    Be kell gyűjteni az egész megveszekedett bandát és csak egy hónapra munkába állítani őket három műszakban, minimálbérért valamelyik baromfi feldolgozóban.
    Utána beszélhetnek.

    VálaszTörlés
  2. Nem sok olyan állam van a világon,ahol szabadon működhet és uszíthat a kommunista párt.
    Kína,É-Korea,Oroszo,Izrael.
    Minden demokráciának van határa és ez,a többiek normális életének biztosítása.
    Vagyis egy zajos kisebbség nem rombolhat, és nem akadályozhatja meg a normális életet.

    VálaszTörlés
  3. Igazatok van névtelenek ! Jó izraeli szokás szerint azonnal bevetni a hadsereget és megelőző támadást indítani azaz lebombázni a tüntetőket !

    VálaszTörlés
  4. Az első két névtelennek teljesen igaza van. A harmadiknak meg egyáltalán nincs!

    VálaszTörlés
  5. Az a baromfi feldolgozó - tényleg az kellene nekik, hogy fogalmuk legyen a munka és a pénz viszonyáról. Tel Avivban is rengeteg olcsóbb hely van, hogy a környékéről ne is beszéljünk, ott is lehet lakni - szerintem.

    VálaszTörlés