Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 17., szombat

A „Felhőoszlop” hadművelet negyedik napja: szombat esti összefoglaló

TAL RUSSO TÁBORNOK (MÁSODIK JOBBRÓL) TISZTIKARÁVAL

Rakétazápor Asdodra, felszámolások Gázában • A Déli Hadtest parancsnoka: "Ez időbe fog telni" • A szárazföldi behatolás napirenden van

A szombati nyugalmat gyakran zavarták meg a Gázai-övezetből kilőtt rakéták. Ma Asdod városát tüntették ki figyelmükkel: este a 200 ezres kikötőváros valóságos rakétazáporban részesült. A lakóközpontok felé tartó Grad rakéták közül négyet "leszedett" a Vaskupola elhárító rendszer.

Szombaton az izraeli Légierő 300 berepülést hajtott végre a Gázai-övezetbe, a "Felhőoszlop" hadművelet kezdetétől összesen 950-et. Gázai források szombaton tíz palesztin halálát jelentették, a hadművelet szerdai kezdete óta összesen negyvenhat halottat tartanak számon.

"Délhadtest (Pikud hádárom) parancsnoka, Tál Russo vezérőrnagy közölte: a rakétázások megtorlása egyre súlyosabb lesz. "A  jelenlegi konfliktus befejezése időbe fog telni.  Világosan látszik, hogy a palesztinok az izraeli  polgári lakosság pusztítására törekednek. Ez nem folytatódhat. A szárazföldi akció, a Gázai-övezetbe történő szárazföldi behatolás határozottan napirenden van" – mondta. 

Russo az utóbbi napokban Tel Aviv és Jeruzsálem felé kilőtt rakétákkal kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a terroristák hosszútávú (70 kilométeres hatótávolságú) rakétái zöme megsemmisült, és csak néhány maradt belőlük a Hamasz birtokában.

Elmondta még, hogy jelentős nehézséget okoz a Légierőnek a  Hamasz aljas harcmodora: egész lőszer-arzenálokat tart lakónegyedekben, iskolák, lakóházak, mecsetek közelében, amelyek megsemmisítése igen nagy véráldozatot jelentene a civil palesztin lakosságnak.

Szombat este Binjamin Netanjáhu telefonon beszélt Angela Merkel asszonnyal, Németország kancellárjával. A két politikus megegyezett abban, hogy mielőbbi tűzszünetre van szükség, de Netanjáhu azt is hozzátette, hogy nincs a Földön olyan ország, amely belenyugodna, hogy polgári lakosságát terroristák állandó rakétatámadásoknak tegyék ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése