Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 4., vasárnap

Tökéletesedő Vaskupola

A "VASKUPOLA" SZDÉROT TÉRSÉGÉBEN ÁLLÓ ÜTEGE 2011-BEN

Sikeresen kipróbálták az izraeli légtér rövid távú rakéták elleni védelmére kifejlesztett „Vaskupola” (héberül Kipát bárzel, angol nevén Iron Dome) rendszer ötödik, tökéletesített, „upgraded” üteget.

A ynet internetes hírportál vasárnapi közlése szerint a  komputeres-műholdtechnikás rendszernek megrövidítették a reakció-idejét, azaz az ellenrakéta rövidebb idő alatt indul a detektált cél irányába és pontosabban is találja el.

Az ötödik számú Vaskupola-üteg hatékonyságát a múlt héten befejeződött közös amerikai-izraeli légierő-hadgyakorlaton próbálták ki. A szakemberek elégedettek a rendszer tesztjeivel.

Az üteg néhány héten belül hadrendbe állítható lesz.

Egy további, hatodik üteg 2013. nyarán kezdi működését.

Az első Vaskupola rendszer 2011. áprilisában történt üzembe helyezése óta több, mint 100, a gázai-övezetből kilőtt Grad és Kasszam rakétát “fogott el” és semmisített meg a levegőben.

Ehud Barak honvédelmi miniszter kiemelkedő eredménynek nevezte a tökéletesített rendszer megjelenését. "Izrael hatalmas összegeket fektet a többrétegű rakétavédelembe, amelytől azt várjuk, hogy védelmet nyújtson Izrael teljes területére az elkövetkező években" – mondta.

A Vaskupola hetedik és nyolcadik számú ütegeinek további fejlesztését és legyártását főként amerikai segélyalapokból finanszírozzák 2013-ban. Körülbelül 70 millió dollárt már elkülönítettek a projekthez, és hasonló összeg esedékes a 2014. évben is.

Az Izraeli Légierő szakértői szerint 13 Vaskupola-üteg tudja lefedni Izrael teljes területét a rövidtávú rakétatámadások ellen.

Az izraeli honvédelem a közepes hatótávolságú rakéták elleni “Dávid parittyája”, más néven “Varázspálca” nevű rakétavédelmi rendszer fejlesztését is szorgalmazza. A rendszer előreláthatólag 2016-ig feláll.

A hosszútávú rakéták elhárítására a Chéc (Nyíl) rendszer szolgál, amelynek jelenleg a 2. változata áll rendelkezésre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése