Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 15., csütörtök

Hetekig tartó rakétázás után: Izrael válaszol

CSÜTÖRTÖK, IZRAELI IDŐ SZERINT ÉJJEL 1 ÓRA

Szerdán délután megkezdődött a "Felhőoszlop" fedőnevű hadművelet, melynek célja a Gázai-övezetből immár hetek óta izraeli területre érkező rakéta-eső leállítása.

A hadművelet csütörtök éjfélig légi akciókra korlátozódik, bár a szárazföldi erőket is felvonultattak a Gázai-övezet határainál.

A "Felhőoszlop" első sikere Ahmed Dzsábári, a Hamasz katonai szárnya parancsnokának a megsemmisítése volt. Dzsábári fiával utazott gépkocsiján, amikor egy izraeli irányított rakéta telibe találta a gépkocsit.

Szinte perceken belül újabb sikeres fegyvertényt könyvelhetett el a légierő: valamennyi hosszútávú rakétát a föld alatti raktáraikban semmisítettek meg, ezzel elhárítva a Hamasz által többször hangoztatott fenyegetést, hogy egy újabb hadművelet esetén Izrael központi nagyvárosait – vagyis Tel Avivot és környékét – fogják támadni.

A légierő a levegőből, a haditengerészet a tenger felől támadta a Hamasz és más terrorszervezetek bázisait, gyakorlótereit és hadiüzemeit.

Palesztin jelentések csütörtökre virradó éjfélig nyolc halottat jelentenek – Izrael húsz halottat valószínűsít.

Izrael déli városaiban szerda délelőtt óta mintegy 80 Grad és Kasszam rakéta robbant. A palesztin támadás fő célpontjai Askelon, Asdod, és Beér Seva. Ezeket a százezres lakosú városokat védő "Vaskupola" rakétaelhárító rendszernek csütörtök éjjel 1 óráig 27 Grad-rakétát sikerült elfognia.

A Hátország-Parancsnokság felhívja a Gázai-övezettől 40 kilométeren belül fekvő településeit, hogy tartózkodjanak a biztos építésű "védett szobákban" (cheder átum), vagy az óvóhely (miklát) közelében. A Gázai-övezethez 7 kilométernél közelebb eső településeken a munka is szünetel.

Csütörtökön fenti településeken nem lesz tanítás, a legtöbb közületi szolgáltatás átmenetileg szünetel.

Izrael fokozottan ügyel arra, hogy minél kevesebb polgári áldozat legyen a palesztin polgári lakosság körében. Ezt a stratégiát Izraelben "sebészeti akciónak" nevezik, emlékeztetve a műtétekre, amelyek során lehetőleg csak a beteg részeket távolítják el. (Ellentétben a palesztin stratégiával, amely maximális polgári veszteség okozására törekszik a zsidó lakosságnak, lévén kimondott célja Izrael eltörlése a Nap alól.)

Egyiptom délután visszahívta nemrégiben kinevezett tel-avivi nagykövetét. A kairói izraeli nagykövetet még a hadművelet megindítása előtt visszarendelték Tel Avivba. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése