Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 16., péntek

Drónokat gyártott a Hamasz – bombával megrakottan tel-avivi célpontra repültek volna rá


Izraelnek már korábban tudomása volt arról, hogy a Hamasz drónokat, vagyis miniatűr, pilóta nélküli automata repülőgépeket állít elő. Felvételek is készültek egy kísérleti repülésről. Az építés technikai utasításait és a szükséges alkatrészeket szíriai közvetítéssel Iránból kapták, és Egyiptomon át csempészték a Gázai-övezet területére.

A robbanóanyaggal megrakott drónokat távirányítással – az eszköz építésének és üzemanyag-felvételének a függvényében – több tíz, vagy akár néhány száz kilométeres távolságba is el lehet repíteni, ahol a kiszemelt célpontra rárepülve igen nagy pusztítást képesek végezni.

Az izraeli elhárításnak tudomása volt róla, hogy a Hamasz már a közeljövőben tel-avivi célpont támadására küldte volna a drónokat.

A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője pénteken közölte: a Légierő a jelenleg folyó “Felhőoszlop” hadművelet első óráiban, a csütörtökre virradó éjjel megsemmisített nyolc drón-összeszerelő műhelyt és a kész eszközöket tároló raktárakat. Ezzel a Hamasz a legjelentősebb stratégiai támadó eszközét vesztette el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése