Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. november 16., péntek

A háború kezdete - a szombat vége?

Sokasodnak a jelek, hogy röviddel a szombatnap kimenetele után a Cáhál, az Izraeli Hadsereg megkezdi a szerda délután megindított "Felhőoszlop" hadművelet szárazföldi szakaszát.

Eddig csak a Légierő "okos rakétái" vették célba a terrorszervezetek vezetőit és objektumait, meglehetősen jó hatásfokkal. A katonai doktrina szerint azonban légierővel háborút nyerni nem lehet, bármenyire is életfontosságú a légifölény.

A találgatások eddig úgy szóltak, hogy mindaddig, ameddig a gázai rakétázásoknak nincs halálos áldozata izraeli részről, illetve, amíg nem éri támadás Izrael központi részeit, a hadsereg nem indít szárazföldi támadást.

Most azonban mindkét esemény megtörtént. Pénteken eltemették a Kirját Máláchi város csütörtöki rakétázása során meghalt három áldozatot, Tel Aviv körzetét két, Jeruzsálemet egy rakétatámadás érte.

A 16 ezer pénteken behívott tartalékos a napokkal ezelőtt délre csoportosított sorkatonasággal együtt már a bázisokban várja a bevetést.

A Jediot Ahronot napilap internetes hírportálja felvet ugyan egy olyan aspektust, ami a szárazföldi akció ellen szól. Ez pedig a belpolitikai aspektus. 

A Likud és az újrázni kívánó Binjamin Netanjáhu számára egy sok katona-áldozattal járó szárazföldi hadjárat  választási szempontból katasztrofális. (Nem is beszélve a potenciális hősi halottak családjairól és az élethossziglan rokkanttá váló sebesült harcosokról.)

A rakétatámadások azonban folytatódnak, és a Hamasznak és a többi, változatos neveket viselő terrorszervezetnek óriási, hosszú évekre elegendő rakéta- és akna-arzenál áll a rendelkezésére. Hátországuk pedig az egész, 360 négyzetkilométer területű tengerparti sáv Izrael hátában. A másfél milliós lakosságot túszként, a hadműveletek halottait és sérültjeit propagandaanyagként használják.

A péntek estétől szombat estéig tartó Szombatnapon aligha kezdődik komolyabb hadműlelet. De szombaton, napnyugta után már aligha halasztható a "Hamasztán" ellen indított roham. ◙ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése