Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. március 12., szerda

A Kneszet második és harmadik olvasatban is jóváhagyta a népszavazásról szóló törvényt


Szuverén izraeli terület idegen kézbe történő átadása: csak kétharmados többséggel

Szerda délután a Kneszet 68 "mellett" szavazattal, ellenszavazat nélkül második és harmadik olvasatban is jóváhagyta a népszavazásról szóló törvényjavaslatot.

A baloldali és az arab, valamint az ultraortodox képviselők távol maradtak a szavazástól, mert magukra nézve sérelmesnek találják a főként kisebb pártokat sújtó választási reform-törvényt.

A törvény szerint minden olyan egyezményt, amely Izrael Állam szuverénitása alá tartozó terület idegen kézbe történő átadását tartalmazza, szavazásra kell terjeszteni a Kneszet plénuma elé. 

Amennyiben pedig az nem kapja meg a kétharmados többséget, vagyis kevesebb, mint 80 képviselő szavazza meg a 120-ból, az egyezmény végrehajtásának a kérdését népszavazásra kell bocsátani.

Binjamin Netanjáhu miniszterelnök szerint egy történelmi súlyú határozat megköveteli, hogy népszavazás döntsön róla, mivel csak így őrizhető meg a nemzet belső békéje.

A törvény nem hatályos a Nyugati Part (Ciszjordánia) területére, miután az nem tartozik Izrael Állam szuverenitása alá; a törvény által annektált Kelet-Jeruzsálemre és a Golán fennsíkra azonban igen.

(Ide tartozhat még a Hedera – Afula országúttól keletre fekvő és egy esetleges területcsere alapját képező úgynevezett "Arab Háromszög" is.) ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése