Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. március 21., péntek

Áskálódik a Hamasz: minden eddiginél hosszabb terror-alagutat fedeztek fel • A kibetonozott alagút a Gázai-övezetből mélyen izraeli területre vezet

"GÁZA-METRÓ"


A Cáhál, az Izraeli Hadsereg szóvivője pénteken közölte: a héten egy minden eddig felfedezett alagútnál hosszabbra bukkantak, amely a Gázai-övezet területéről a biztonsági határkerítés alatt izraeli területre vezet. Az alagútra egy korábban felfedezett másik járat kutatása révén találtak rá. 

Az alagutat átkutató katonák generátort és betonozó berendezést találtak, amelyeket a jelek szerint néhány nappal korábban még használtak.

A Hamasz az utóbbi években alagútépítésre szakosított brigádokat alkalmaz, mint az Izrael elleni hadviselés egyfajta “fegyvernemét”.

A Hamasz szóvivője az izraeli bejelentésre reagálva azt állította, hogy régen épült alagútról van szó, és a benne talált munkaeszközök renoválás végett voltak benne. 

Tavaly másfél kilométer hosszúságú, 18 méteres mélységben ásott alagutat fedeztek fel, amely ugyancsak a Gázai-övezetből, mélyen a biztonsági kerítés alatt vezetett izraeli területre.  

Az újabb alagút pontos hossza még nem ismeretes. A jelentős humán- és anyagi ráfordítással ásott, kivilágítható, egyes esetekben elektromos- és telefonvonalakkal ellátott alagutak célja minden bizonnyal katonarablás.

Hamasz-kommandósok 2006. júniusában egy ilyen alagúton át jutottak át izraeli területre, és egy izraeli katonai egységet meglepve megöltek két katonát, egy harmadikat, Gilád Salit tizedest pedig sebesülten magukkal hurcoltak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése