Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. március 29., szombat

Egyelőre nem szabadul a bebörtönzött palesztin terroristák utolsó, negyedik csoportja



Dzsibríl Radzsúb palesztin vezető közölte az AFP hírügynökséggel: a békemegbeszéléseket közvetítő amerikai team vezetője, Martin Indyk arról tájékoztatta a palesztin felet, hogy Izrael nem engedi szabadon a súlyos terrorcselekményekért bebörtönzött palesztin foglyok utolsó, 26 fős csoportját, ami szombaton lett volna aktuális.

Az izraeli kormány a béketárgyalások megkezdésének egyik feltételeként 2013. júliusában kötelezettséget vállalt összesen 104, zömmel gyilkosságért hosszú börtönbüntetésre ítélt palesztin terrorista szabadonbocsátására, akiket még az 1993-ban Oslóban aláírt izraeli-palesztin egyezmények előtt ítéltek el. A szabadonbocsátásokra eddig három ízben, 26 fős csoportonként került sor, a negyedik, utolsó csoport azonban egyelőre továbbra is a fegyházakban marad.

Izrael hivatalosan nem indokolta a döntést, de miután a Mahmud Abbász, a Palesztin Autonómia elnöke többször is kijelentette, hogy Izrael zsidó államként történő elismerése részükről nem jön számításba, és az izraeli fél szinte minden biztonsági követelését elutasították, a megbeszélések stagnálnak.

Izrael egyik feltétele, hogy a palesztin fél egyezzen bele a megbeszélések eredetileg április 29-re megszabott határidejének a meghosszabbításába.

Abbász szerdán Ammánban találkozott John Kerry amerikai külügyminiszterrel. A palesztin tárgyaló fél hírügynökségi jelentések szerint mindaddig elutasít minden tárgyalást, ameddig a fogolyátadás meg nem történik . ◙

1 megjegyzés:

  1. Ilyen az izraeli politika: feltételeket szabunk, nem teljesítjük, újabb feltétel, közben némi bombázás, kivonulás - bevonulás stb. ! Szóval a háborús helyzet fenntartása Izrael érdeke !!

    VálaszTörlés