Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. március 17., hétfő

Mahmud Abbász ma találkozik a Fehér Házban Barack Obama elnökkel • Ramallában több ezer tüntető követeli, hogy a Palesztin Autonómia ne mondjon le a palesztin „hazatérési jogról"


Hanan Asraui asszony, a PFSZ végrehajtó bizottságának a tagja úgy véli, hogy Mahmúd Abbász és Barack Obama hétfői találkozása döntő fontosságú és meghatározó jelentőségű lesz a palesztinok jövője szempontjából.

Véleménye szerint a palesztin vezetés képes ellenállni bármilyen erős amerikai nyomásnak, amennyiben, úgymond, az a palesztinok elemi jogait sérti.

A Palesztina Hangja rádióállomásnak adott interjújában elmondta még, hogy Mahmúd Abbász (Abu Mázen) magával vitte a palesztin fél követeléseit, amelyekről nincs szándékában lemondani. Hanan Asraui lehetségesnek tartja, hogy Obama elnök a találkozón átadja a John Kerry külügyminiszter által megszövegezett keretegyezményt. Az Al Hayat arab lap szerint Mahmúd Abbász ezt kereken el fogja utasítani.

Hétfőn mintegy kétezren tüntettek Ramallában, a Manara téren, azt követelve, hogy a palesztin vezetés semmiképpen ne adja fel a palesztinok úgynevezett „hazatérési jogát”. (Ami az 1948-ban a brit mandátumi Palesztinából elmenekült kb. 600 ezer arab több millió utódja „visszatérését”, vagy bevándorlását jelentené a Palesztin Autonómia, azaz a jövendő palesztin állam, illetve Izrael Állam területére.)

Mahmúd Abbász vasárnap találkozott John Kerry külügyminiszterrel, hétfőn pedig Barack Obama elnök fogadja őt a Fehér Házban. Az amerikai közvetítők mind az izraeli, mind a palesztin féltől „kritikus időben hozott nehéz döntéseket” várnak el egy történelmi megegyezés tető alá hozása és a nemzedékek óta tartó arab-izraeli konfliktus végleges, szerződéses rendezése érdekében.

Sajtóértesülések szerint Mahmúd Abbász a megbeszélések az eredetileg kijelölt április végén túli meghosszabbításáért cserébe a „zöld vonalon” túli építkezések befagyasztását követeli, valamint valamennyi, terrortevékenység miatt elítélt palesztin biztonsági fogoly, köztük két politikai vezető, Maruán Barguti és Ahmed Száádát szabadon engedését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése