Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. március 24., hétfő

Békemecset Abu Gos-ban

A héten hatalmas, négyezer négyzetméter alapterületű mecsetet szenteltek fel a Jeruzsálemtől nyugatra, 10 kilométeres távolságban fekvő Abu Gos nagyközségben.

A felavatás tiszteletbeli vendége volt Ramzan Kadirov csecsen elnök, akinek hazája támogatásával épült fel a mecset: az építés tízmillió dolláros költségéből hatmilliót vállalt magára.

Ellentétben a térség mecseteivel, ez oszmán-török stílusban épült, jelezve, hogy Abu Gos lakói ugyan már nemzedékek óta arab nyelven beszélnek, de cserkesz nemzetiségű őseik a Kaukázusból vándoroltak be a 16. században.

Az új mecset méreteiben a második legnagyobb a Szentföldön: közvetlenül a jeruzsálemi El Aksza után következik, és több ezer hívőt képes befogadni.

Más, az előbbinél lényegesebb ellentét az El Aksza mecsettel, és sok izraeli és palesztin muzulmán imaházzal: nem a gyűlöletet hivatott terjeszteni, hanem éppen ellenkezőleg: a vallások közötti megbékélést.

Abu Gos népe a brit uralom alatt vállvetve harcolt a zsidókkal a brit mandátum önkényeskedése ellen, gyakran szövetségben a különböző fegyveres zsidó szervezetekkel.

A dpa német hírügynökség a 6500 lakosú Abu Gos egy képviselőjét idézve azt írja, hogy a templom a világ népei és vallásai közötti testvériség szimbóluma: három minaret a három nagy monoteista vallást jelképezi, a negyedik pedig a világ többi vallását.

Abu Gos igen kedvelt mind a zsidók, mind az arabok körében. Az itt készített házi humusz (csicseri borsóból készülő krémes állagú, kenhető csemege) és a grillezett hús a hely specialitása. ◙

Magyar, német és angol hírforrásokból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése