Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2014. március 29., szombat

Abu Mázen: nem tárgyalunk, amíg a foglyok ki nem szabadulnak • Vasárnap: “Föld napja” – izraeli arabok erőszakos tüntetése várható


Arab sajtóértesülések szerint Abu Mázen (Mahmud Abbász), a Palesztin Autonómia elnöke elutasította az amerikai közvetítők azon követelését, hogy egyezzen bele a megbeszélések eredeti határideje, április 29. meghosszabbításába. A Londonban kiadott Al-Hajat arab lap szerint Abbász addig nem hajlandó semmiféle lépésre, ameddig a súlyos terrorcselekményekért bebörtönzött palesztin foglyok utolsó, 26 fős csoportja nem kerül szabadlábra, ami szombaton lett volna aktuális.

Az izraeli kormány a béketárgyalások megkezdésének egyik feltételeként 2013. júliusában kötelezettséget vállalt összesen 104, zömmel gyilkosságért hosszú börtönbüntetésre ítélt palesztin terrorista szabadonbocsátására, akiket még az 1993-ban Oslóban aláírt izraeli-palesztin egyezmények előtt ítéltek el. A szabadonbocsátásokra eddig három ízben, 26 fős csoportokban került sor, a negyedik, utolsó csoport azonban egyelőre továbbra is a fegyházakban marad.

Palesztin források ugyanakkor tudni vélik, hogy a foglyok szabadon engedésére ha nem is az adott napon, de a jövő héten mégis sor kerül. Az a körülmény, hogy a palesztinok által követelt biztonsági foglyok között 14 izraeli állampolgárságú arab terrorista is van, bonyolítja az ügyet, miután Binjamin Netanjáhu miniszterelnök több ízben is kijelentette, hogy e foglyok szabadon engedése nem jöhet számításba. Netanjáhu az Al-Hajat értesülése szerint közölte John Kerry amerikai külügyminiszterrel, hogy amennyiben erre engedélyt adna, az a kormánykoalíció végét jelentené.

Más sajtóvélekedés szerint a szabadonbocsátás halogatásával Izrael az 1985 óta kémkedés miatt az Egyesült Államokban fogvatartott Jonathan Pollard kiengedésétől tenné függővé a palesztin terroristák elengedését.
*
A vitás kérdés, mondhatni, a  legrosszabbkor merült fel. Izraeli arabok évek óta március 30-án tartják a “Föld napja” nevű tiltakozó megmozdulást, ami rendszerint erőszakba torkollik. 

Ezt egy 1976-ban bekövetkezett eseményre emlékezve tartják, amikor földterület-kisajátítások ellen tüntető arabok erőszakos tömegtüntetése ellen kivezényelt rendőrség és katonaság lőfegyvert használt, aminek következtében hat fegyvertelen tüntető életét vesztette, több száz megsebesült.

A vasárnapra várható tüntetések valószínűleg a bebörtönzött terroristák szabadonengedése jegyében fog zajlani. Az izraeli arabok általános sztrájkot hirdettek. 

Az izraeli rendfenntartó közegek felkészültek rá, hogy Galilea és az “Arab Háromszög” arab, valamint a Negev beduin lakossága erőszakos tüntetéseket fog kezdeményezni, utakat fognak lezárni és izraeli járműveket fognak kővel dobálni.

2 megjegyzés:

  1. Szemetek ezek az arabok ! Kisajátítják a földjüket és ahelyett, hogy örülnének a föld jó kezekbe kerülésének mernek erőszakosan (!) tüntetni !
    A földjeiket természetesen önként kellett volna felajánlani a megszállóknak ......!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Gyilkosokat kiengedni ? Így kerülünk közelebb a békéhez ? Hol van még ilyen a világon ? Már tényleg ideje lenne Izraelt felszabadítani, mégpedig a hamasztól, meg a többi megélhetési palesztin gyilkosoktól. Akkor lenne közelebb a béke.

    VálaszTörlés