Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. március 25., vasárnap

Al-Ahram: Egyiptom terrorakciót akadályozott meg a Szuezi-csatornában

A legismertebb egyiptomi napilap, az Al-Ahram közli: a múlt héten Irán által szervezett terrorakciót akadályoztak meg egy, a Szuezi-csatornán áthaladó izraeli hajó ellen.

A közlés szerint a terror-aktivistákat az egyiptomi biztonsági hatóságok elfogták, mielőtt az akciót végrehajthatták volna.

A hír szerint két egyiptomi személy egy harmadiknak 50 millió egyiptomi fontot (kb. 7000 $) ajánlott fel, ha a csatornánál, Kantara magasságában RPG vállrakétát lő ki egy áthaladó izraeli hajóra. A pénz, az Al-Ahram szerint, Iránból jött.

Az egyiptomi újsághírben foglaltakat izraeli részről nem erősítették meg és nem cáfolták.

Ugyancsak néhány napos hír, hogy a kairói izraeli követség szinte teljes berendezését hazaszállították Izraelbe, miután a követség épületét néhány hónappal ezelőtt a tömeg megrohanta és a benne tartózkodókat csak a rendőrkommandó tudta megvédeni a lincseléstől.

Azóta az izraeli követség csak a legszükségesebb személyzetet állomásoztatja az egyiptomi fővárosban, de minden igyekezett mellett sem sikerült találnia alternatív helyszínt a követség számára.

Az egyiptomi parlamentben a többségbe került iszlámista pártok követelték az izraeli követség felszámolását és a diplomáciai kapcsolatok megszakítását, amire azonban az Egyiptomot Mubarrak elnök bukása óta kormányzó Legfelsőbb Katonai Tanács aligha lesz hajlandó.

Folytatódik a nyugtalanság az Izraellel határos Szináj (Sínai) félszigeten is, ahol fegyveres beduin szabadcsapatok sorozatosan fenyegetik az ott állomásozó – és magyar egységeket is magában foglaló – ENSZ békefenntartó erőket. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése