Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. március 23., péntek

Hova folyik el a drága víz?

Minden huszadik liter csőrepedések miatt megy pocsékba • Minden izraeli naponta 160 liter vizet fogyaszt • Csak húsz százalékát isszuk meg • Hetven százalékát elfürödjük, illetve az árnyékszéket öblítjük le vele • Öt százalékkal a padlót “szpondzsázzuk”

Különös statisztikát tárt a Mekorot, az izraeli vízfeltáró társaság az állami vízgazdálkodási hatóság elé. Az adatokból kiderül, hogy minden egyes izraeli polgár naponta átlagosan 160 liter vizet fogyaszt. Az évente felhasznált vízmennyiség átlagpolgáronként 85 köbméter.

Izrael Állam 7.5 milliós lakossága együttesen és évente nem kevesebb, mint kétmilliárd köbméter vizet igényel, aminek 40 százaléka lakossági (tehát nem ipari vagy mezőgazdasági) fogyasztás. További 55 százalékot az öntözés, 5 százalékot az ipar követel magáénak.

Aggasztó adat vízszegény országunkban: minden 20 liter vízből kereken 1 liter, azaz lakosság által felhasznált víz 5 százaléka pocsékolódik el különböző csőtörések, csőrepedések és csöpögő csapok miatt!

A háztartásoknak szolgáltatott víznek csupán 20 százalékát isszuk meg vagy főzünk vele. A drága – és egyre dráguló – ivóvíz 35 százalékát elfürödjük, másik 35 százalékával az árnyékszékeket öblítjük le. A (lakásukban legalábbis) közismerten tisztaságszerető izraeliek a “bálátá”, vagyis a kőpadló felmosására, izraeli kifejezéssel a “szpondzsázására” a háztartási ivóvíz 5 százalékát használják fel.

A Mekorot szakértői úgy találják, hogy vízfogyasztás a lakosok gazdasági erejének az arányában növekszik. A gazdagság és a vízfogyasztás közötti összefüggés egyebek között azzal bizonyítható, hogy Izrael települései között lakosaihoz képest a villás-úszómedencés Szávion fogyasztja a legtöbb vizet: minden lakosa 467 köbméter vizet fogyaszt évente, öt és félszer annyit, mint az átlag izraeli. ◙

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése