Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. március 24., szombat

Parányi, de annál hatásosabb: bionikus fegyverek

Izraeli fegyvergyártás a huszonegyedik században: lefényképezni, megsemmisíteni a célpontot • Darázs-nagyságú repülő-robbanó robottal a rakétakilövő terroristák ellen

Aki figyelmesen olvasta a híreket, hallgatta a rádió közléseit az izraeli területre kilőtt gázai rakétasorozatokról, talán feltette magának a kérdést: hogyan találhatta el a Légierő két tucat olyan palesztin terrorsejt tagjait, akik éppen rakéta-kilövés előtt álltak, vagy éppen a „művelet” alatt – és mindezt a Gázai-övezet kellős közepén, ahová az övezet határán felállított nagyteljesítményű teleobjektívek sem látnak el?

A Gázai-övezet fölött (is) elszálló kémholdak adatainak a feldolgozása – e cikk szerzője szerint – ehhez túl hosszú időt vesz igénybe.

A pilóta nélküli robotrepülők, a drónok is használatban vannak, ám ezeknek olyan magasan kell szállniuk, hogy a palesztinok rakétái el ne érhessék a földről.

Akkor miféle technika szolgáltatta azt az információt, amely ezt a pillanat-gyors reagálást lehetővé tette?

Az izraeli biztonsági ipar a nanotechnológia (parányi méretű tárgyakkal, áramkörökkel foglalkozó tudomány) katonai alkalmazásával olyan apró, de halálos fegyverek kifejlesztésén fáradozik, amelyek képesek üldözni, lefényképezni és – már a fejlesztés végső stádiumában – akár megsemmisíteni különböző élő vagy élettelen célpontokat.

Egy ilyen fegyver, melyet „bionikus lódarázsnak" (bionic hornet) neveztek el, egy, a névadó rovarnak megfelelő méretű repülő robot lenne, amely keskeny sikátorokban is képes navigálni és megtalálni olyan, más módon elérhetetlen ellenséges fegyvereket, mint például a Kászám vagy Grad rakétavetők.

A tervezett fegyverek között vannak az öngyilkos merénylők kiszűrésére kifejlesztendő miniatűr érzékelők. Ezek szinte kiolvassák a sorban álló emberek gondolatait: no, még nem a gondolatait, inkább a tervezett akció előtti izgalom okozta változásokat detektálják.

Simon Peresz államelnök a nanotechnológia nagy híve. Izrael technológiai előnyének-fölényének megőrzésének és fokozásának véleménye szerint az a biztosítéka, hogy a következő nemzedékben ne legyen olyan izraeli, akinek nincs legalább elsőfokú – BA vagy BSc – tudományos fokozata.

„A 2006 nyarán lejátszódott második libanoni háború nagy tanulsága volt, hogy kisebb fegyverekre van szükségünk. Nem logikus 100 millió dollár értékű repülőgépet küldeni öngyilkos terroristák ellen. Ezért futurisztikus fegyvereket építünk" – mondta a 88 éves, de nemzedékekre előrelátó politikus, a másik nagy látnok, David Ben-Gurion egykori titkára. ◙

5 megjegyzés:

  1. Tehát a jövőbe látó izraeli vezetők szerint sem lesz béke ! Akkor persze nem lenne szükség a nano-fegyverekre.
    Amit nem látnak előre az,hogy ha valakinek van nano fegyvere, akkor csak idő - egyre kevesebb idő - kérdése mikor lesz másnak is....

    VálaszTörlés
  2. Ki az a csökött, aki azt feltételezi, hogy a gyülőletmániás gyilkos iszlám terrorizmussal valaha is békét lehet kötni? Nem és nem és nem. Akkor meg kérdem tisztelettel, mi a lófaszt tetszene csinálni Izrael helyében, he? Szóval marad a Piszkos Fred módszer. (Nehéz, súlyos fémtárggyal teljes erővel pofán csapni a támadót. Pedagógiailag.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ricsi, jó fej vagy, többezer km-ről is felismerni a sílusodat.

      Törlés
    2. Ricsi who?
      Engedelmével hosszú évek óta Laci vagyok.

      Halmos László

      Törlés