Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. március 19., hétfő

El-Kaida, vagy neonáci? Rabbi és három kisgyerek a motoros gyilkos áldozata

Március 19-én, hétfőn, helyi idő szerint reggel 8 óra után a dél-franciaországi Toulouse városában egy fekete motorkerékpáron robogó terrorista pisztolylövéseket adott le a helyi Ocár há-Torá zsidó iskola előtt várakozó gyerekekre és tanáraikra. A merénylő elmenekült.

A lövések egy tanár, annak két gyereke és az igazgató lánya életét oltották ki.

Az áldozatok:
Jonathan Sandler 29 éves rabbi
Árje, a rabbi 6 éves fia
Gabriel, a rabbi 3 éves fia
Miriam Monsonego, az iskola igazgatójának 8 éves lánya.
A halottakat családjuk kérésére Izraelben temetik el.

Egy 17 éves tanuló súlyosan megsebesült; műtét után túl van az életveszélyen.

A spanyol határhoz közel fekvő közel félmilliós Toulouse városban értesülésünk szerint mintegy 30 ezer zsidó él. A város 2008-ban zsidó polgármestert választott, Pierre Cohen személyében.

Nicolas Sarkozy államfő és több vezető politikus, valamint a franciaországi zsidó közösség főrabbija a városba látogatott.

A merénylet általános felháborodást keltett az országban. A fekete mopeddel érkező és a lövések után elmenekült merénylőt először a Franciaországban működő muzulmán terrorsejtekkel kapcsolták össze. Néhány nappal ezelőtt a Toulouse-tól nem messze fekvő Montauban helységben ugyanerről a lopott mopedről adtak le halálos végű lövéseket francia ejtőernyősökre. A használt fegyver is ugyanaz a Magnum tipusú pisztoly volt.

A merénylet helyszínét és az áldozatok személyét tekintve kézen fekvő gyanúsított az El Kaida, vagy más muzulmán terrorszervezet, amelynek talán a bosszújáról lehet szó az Afganisztánban állomásozó erők francia részvételéért. 

A nyomozás azonban egyre inkább más irányba terjed. A nemrégiben megölt katonák mind színes bőrűek voltak: részben észak-afrikai muzulmánok, részben a Karib-szigetekről származók. A gyilkos merénylet motivációja tehát faji alapú is lehetett. A francia hadseregből egy szélsőséges nézetei miatt elbocsátott katonára gyanakodnak, aki ugyanabban az ejtőernyős egységben szolgált, amelyben a meggyilkolt katonák. A hétfő esti órákban a nyomozást vezetők úgy nyilatkoztak, hogy mind a katonák ellen, mind a zsidó iskola ellen elkövetett merényletet valószínűleg egy és ugyanaz a személy követte el.

A gyilkosság elmarasztalói között van Marine Le Pen, a keresztény és nemzeti alapon álló jobboldali Nemzeti Front vezetője, a tavaly elhunyt Jean-Marie Le Pen lánya. Ez a konzervatív világnézetű párt az országban élő hétmillió, zömmel arab muzulmánt halálos veszélynek tekinti az ország jövőjére nézve, míg a nemzettestbe jórészt beolvadt, francia kultúrájú, mintegy hétszázezer főnyi zsidóság ellen nincs kifogása.

Mindezzel együtt sok franciaországi zsidó tervezi az Izraelbe történő áttelepedést. A hatvanas évek tuniszi zsidó bevándorlása révén eddig is erősen frankofon Natanja városában manapság lépten-nyomon francia beszédet lehet hallani, de másutt is sok lakást vásárolnak francia állampolgárok. ◙

FORRÁS: a Kol Jiszráél, az Izraeli Rádió félóránkénti hírei

1 megjegyzés:

  1. Pakisztánban 26 embert temetnek, akiket az USA demokratikus fegyverei öltek meg !

    VálaszTörlés