Ég a gyertya, ég... Hanuka 5782-2021: a nyolcadik, az idei utolsó gyertyagyújtás.

2012. március 28., szerda

Netanjáhu lehetséges kihívója: Saul Mofáz • Az iráni zsidó családban született katona-politikus nyerte a Kadima-párt választásait • A párt tagjainak a fele sem ment szavazni

Az Áriel Sáron által alapított párt kedden lezajlott választásán a 95 ezres tagságnak mindössze 45 százaléka találta fontosnak a szavazáson való részvételt.

Az eddigi vezető, Cipi Livni és kihívója, az Iránban született volt vezérkari főnök, Saul Mofáz közül utóbbi aratott jelentős győzelmet: a szavazatok közel két harmadát, 62 százalékát nyerve el.


Az alulmaradt Cipi Livni politikusasszony szerdára virradó éjfél után telefonon gratulált a győztesnek, de a sajtónak nem volt hajlandó nyilatkozni.

Politikai megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy Livni kiválik a politikai életből.

Figyelemre méltó, hogy a párt izraeli-arab szavazói szinte egy emberként álltak ki Mofáz mellett: nem zárható ki, hogy a két politikus közötti megmérettetésben az ő szavazataik játszották a mérleg nyelvét.

A Kadima párt (jelentése magyarul „Előre”) a legutóbbi Kneszet-választásokon a  legtöbb szavazatot kapta. A jelenleg kormányzó Likud csak második lett, de csak Netanjáhu tudott kormányképes koalíciót létrehozni. Egyes belpolitikai elemzők szerint Cipi Livni személye és vezetése az oka, hogy az egykor elsőszámú párt súlyát tekintve ma talán, ha negyedik. (A legfrissebb felmérés szerint ma legfeljebb 12 mandátumot szerezne a Kneszetben.)

Mofáz (63) a párt-alapító Áriél (Árik) Sáron után a negyedik pártelnök: a második Ehud Olmert, a harmadik Cipi Livni volt.

A párt korifeusai úgy nyilatkoztak, hogy a megújulás megkezdődött, és a legközelebbi parlamenti választásokon erős kihívói lesznek a Likud pártnak.

Seli Jechimovics, a Munkapárt elnöke obligát gratulációi mellett kijelentette: a Likud-kormányzás egyetlen valódi alternatívája nem egy másik polgári középpárt, hanem a szociáldemokrata eszmei alapon álló Munkapárt.

A Likud-párti Ofir Akunis hosszú éveket kívánt Mofáznak – mint az ellenzék vezetője, majd megjegyezte: a „Kadima” elért útja végére. ◙ 

1 megjegyzés:

  1. Kihívója lehet Netanjahunak, sőt "ambiciói" nem lebecsülendőek.
    Ha netán győzne is, akkor az utolsó oltsa le a villanyt!

    VálaszTörlés